U emisiji “Zdrav grad zdravog duha” gostovala je Petra Kojan, specijalizantica ginekologije i opstetricije u OB Dubrovnik. Kroz emisiju dotaknula se pitanja majčinstva, trudnoće, poroda i dojenja te je istaknula značaj potpore i zajedništva kao i edukacije koja je potrebna kod djece od najranijih dana.

“Glavna uloga roditelja je educirati. Dijete će učiti kroz cijeli svoj život i školstvo, ali mi smo onaj stup edukacije, od dobrog ponašanja do svih životnih navika. Razgovor majke i kćeri je iznimno bitan, jer ako se majka brine o svojem reproduktivnom zdravlju onda će to prenijeti i na svoju kćer.”

Reproduktivno zdravlje je definirano prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) kao stanje potpunoga tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti ili iznemoglosti u svim segmentima koji se odnose na reproduktivni sustav, njegove uloge i procese tijekom cijelog života. Od posebne je važnosti reproduktivno zdravlje adolescenata i mladih jer navike i ponašanja u adolescenciji mogu imati posljedice na zdravlje u odrasloj dobi, te utjecati na zdravlje populacije u cjelini.

https://youtu.be/Y1149HB_BGo

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala, Petra Kojan, specijalizantica ginekologije i opstetricije u OB Dubrovnik možete pogledati na Youtube kanalu Dubrovačke televizije.