Tema večerašnje ‘Točke gledišta’ urednice i voditeljice Marije Njavro bilo je poslovanje Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS). U emisiji su godinu dana od preuzimanja vlasti u Društvu gostovali predsjednik Vedran Kosović i tajnik Maro Kapović. Jedna od tema transparentnost i otvorenost društva prema javnosti, ali i financijska slika DPDS-a. Svakako zanimljiv podatak  jest taj da se pred Ustavnim sudom vodi spor povodom tužbe Društva prijatelja dubrovačke starine na porezno rješenje kojim se Društvo obvezuje porezom na dobit od 1.1.2020.  Situaciju je pojasnio prvo tajnik Kapović.

Radi se o situaciji da nam je 2020. u pandemiji određeno da mi kao Društvo ulazimo u porez na dobit. Naravno da smo se mi odmah žalili s obzirom da smo društvo koje obnavlja kulturne spomenike koje živi isključivo od ulaznica i da bi morali biti oslobođeni poreza na dobit jer u stvari kompletno naš prihod koji ostane nakon podmirivanja tekućih troškova se vraća u tu istu baštinu. Nažalost naša prva žalba nije prihvaćena zato smo i pošli do Ustavnog suda gdje vjerujemo da će se isto tako kao što je donesena odluka kod donošenja ovog zakona u mandatu premijera Milanovića donijeti odluka da nas se oslobodi tog poreza na dobit – kazao je Kapović.

Na pitanje što ukoliko ne budu oslobođeni poreza, Kapović je ustvrdio da to nije nikakav problem, ali da će pojedine investicije morati zaustaviti.

Tu je ironija da nas netko, u principu da nas država penalizira za ulaganje u spomeničku baštinu što nije u duhu društva. Postavlja se pitanje zašto bi negdje plaćali dodatni porez na dobit, a imate dovoljno spomeničke baštine kojom upravljate kao npr. Stonske zidine gdje možete te novce potrošiti – komentirao je predsjednik Kosović.

Na pitanje boje li se da ih netko kritizira zbog čega ne žele platiti porez na dobit, Kapović je odgovorio

Ta odluka je već donesena 2020. S obzirom da je bila pandemija sljedeće dvije tri godine Društvo je bilo u minusu, uzeli smo kredit i sve. Kad ste vi u minusu naravno da nema poreza na dobit. S obzirom da smo 2022. završili u plusu i da ćemo vratiti kredit, mi ćemo ove godine ući u plus i državi platiti dio poreza na dobit. I to je cijela filozofija – odgovorio je Kapović.

Razgovor na ovu temu pogledajte u cijelosti u video isječku.