Gost najnovije emisije “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, bio je samouki umjetnik iz Sustjepana i dubrovački branitelj Jozo Violić, koji je ispričao svoju životnu priču.

Jozo Violić je svestrani umjetnik koji je cijeli radni vijek radio kao električar, ali je umjetnost bila i ostala njegova najveća ljubav. Od najmanjih nogu je naginjao kreativnosti, crtao i slikao te započeo s izradom modela brodova, u početku jednostavnijih pa sve do  kompliciranijih. Okolina je već tada prepoznala njegov talenat, međutim, Violićev otac pomorac je smatrao kako od umjetnosti “nema kruha” te je poslušao oca i otišao na zanat.

Makete brodova izrađuje od nule, sve je ručni rad. Prema slici matematički izračuna mjere te sve izrađuje do najsitnijih detalja. Zanimljivo je kako je Violić, unatoč nedostatku klasičnog umjetničkog obrazovanja, izniman umjetnik, koji ne samo da izrađuje makete, već i razne kamene skulpture. Posebnu pažnju zaokupljaju dubrovačke fontane, Onofrijeva fontana prije velike trešnje koja je bila puno bogatija nego što je znamo danas. Slike izrađuje raznim tehnikama, osim klasičnih poput flomastera, akvarela i tempere, ističe se jedna crtana sokom od crvenog kupusa te druga koja prikazuje kalamotsku crkvicu crtana čokoladom. Gledatelji su imali priliku vidjeti i prekrasne drvene kućice, vjerni prikaz naših tradicionalnih kuća.

Sve o samoukom umjetniku iz Sustjepana, gosparu Jozu Violiću, pogledajte u videu ispod ili u petak, u 14.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji!