Gostujući u emisiji Dubrovačke televizije ‘Sve u 16’ Ivica Hajdić se osvrnuo na to kako je biti odgajatelj u Muškom učeničkom domu ali i kako je bilo dugi niz godina raditi kao profesor s obzirom kako je među brojnim generacijama svojih učenika dobio status omiljenog nastavnika.

-U svakom poslu ima stresa ali ovo je posao koji prije svega moraš voljeti. Ovo je plemeniti posao jer radiš s mladim ljudima, a čim radiš s mladim ljudima to je stvarno bogatstvo. Moram reći kako sam i sam bio učenik Muškog đačkog doma tako da mi je to iskustvo danas pomoglo da uspješnije obavljam posao, ali ponavljam- ja to ne shvaćam kao posao već i kao neku vrstu izazova, odnosno poziva, a rad u prosvjeti mi je jednostavno suđen.- dodao je Hajdić o radu s mladima.

Ukazao je i na određene probleme u školstvu: -Imamo veliki deficit, ne samo matematike već i fizike, kemije i drugih, a o tome nažalost nitko ne priča glasno. Po meni bi trebalo otvoriti jedan smjer koji bio bio orijentiran na osnovnoškolske profesore, a valjda ćemo i to jednom dočekati.

Razgovarao je i o prosvjedu sindikata ‘Preporod’ i još jednom ukazao kako sad nije vrijeme za prosvjede.

A ono što je potaknulo njegovu ljubav prema radu s mladima je krenulo od njegovog rodnog otoka Mljeta o kojem često piše i o kojem izvještava u svojim radijskim javljanjima. Dodao je kako je uvijek pokušavao biti poveznica između Dubrovnika kao svog jedinog i voljenog grada i Mljeta- rodnog mjesta i doma prepunog uspomena, a to podrijetlo uvijek s ponosom ističe. Opisao je i kako je izgledao život na otoku nekad i kako on izgleda sad.

-Uvijek nastojim pomoći Mljetu na koji god način mogu. To su neke male stvari ali za mene su te tople ljudske priče velike zato što na Mljetu postoji jako puno lijepih i neispričanih priča. Ja sam sebi uzeo zadatak da svako nekoliko objavim jednu lijepu priču o ljudima. Ljude uvijek Mljet asocira na prirodno bogatstvo i kulturu ali Mljet je nešto više- Mljet su ljudi, ljudi čine otok. – istaknuo je govoreći o ljubavi koju gaji prema rodnom otoku.

Cijeli razgovor s Ivicom Hajdićem pogledajte od 28. minute.