Period koji mijenja život svake žene je trudnoća, a događaj koji se zauvijek pamti je porod iako mnoge žene često imaju negativna i bolna iskustva. I sama majka dviju djevojčica, prva i jedina dubrovačka doula, Paula Puljizević, ističe kako ju je upravo osobno iskustvo potaknulo na ovaj poziv. Prvi porod je bio u bolnici, no onaj drugi kod kuće i za nju su to bila dva potpuno drugačija iskustva.

-Doula na grčkom jeziku znači ‘žena koja služi’, a danas se koristi za profesionalnu i educiranu ženu koja prati majku tijekom trudnoće, poroda i babinja, te joj pruža emocionalnu, psihičku i informativnu podršku.- pojasnila je Puljizević.

Iako je praksa douline pratnje u svijetu normalna stvar, te iako neke bolnice nude i usluge svojih doula, u Hrvatskoj, a posebice u Dubrovniku ova praksa još nije zaživjela te se često nepravedno svrstava u nešto što se kosi s modernom medicinom. Tijekom poroda ženu ne ostavljaju samu ni na nekoliko minuta jer joj to uzrokuje dodatni stres i strah. Puljizević je dodala kako je važno naglasiti kako one nisu medicinsko osoblje i kako na nemedicinske načine pomažu rodiljama. Dala je savjete svima koji planiraju bebu ali i tatama koji samo kroz educiranost i strpljenje mogu biti adekvatna podrška svojim boljim polovicama. Razgovarala je i o mitovima po kojima je porod nužno bolan no kako su ga i naše mame i bake izdržale, pa tako moramo i mi.

-Mi imamo kulturološki utemeljeno vjerovanje da sve mora biti po udžbeniku, primjerice da naše dijete mora jesti svakih dva sata. Naše majke, bake i tetke imaju tendenciju mlade mame učiti kako će hraniti dijete, kako će ga nositi. Postoje mitovi kako se dijete ne smije previše na ruke jer će se razmaziti. Ustvari bi cijela obitelj trebala podržati ženu na način da je poštuje i da ju pusti da sluša sebe jer žena instinktivno zna što djetetu treba. – istaknula je govoreći o izazovima majčinstva.

Razgovarala je i o čestoj pojavi ‘baby bluesa’ i postporođajne depresije kojih se brojne žene srame.

Cijeli razgovor s doulom Paulom Puljizević pogledajte od 25. minute videa.