U ovotjednoj emisiji Jedan na jedan urednice i voditeljice Danijele Demarin Hasanović gostovao je Živko Šimunović, ravnatelj Gradskog društva crvenog križa Dubrovnik. Neke od tema bile su djelatnosti Crvenog križa, uključujući i spasioce.

“Mi smo prošlih pet godina bili jedno od najboljih društava što se tiče spasioca, imali smo dovoljan broj, međutim danas je veliki to problem. Oni dobivaju oko 1500 eura, to im je plaća”, rekao je Šimunović te dodao kako danas ne može svatko biti spasilac. “On mora ispuniti neke osnovne preduvjete – da je fizički sposoban, da prepliva  400 metara za manje od osam minuta. To nije velika norma, ali bez toga ne može pristupiti tečaju. I mora preroniti širinu bazena.”

Najviše se javljaju muški, a tečaj traje sedam dana. On uključuje i pružanje prve pomoći. Kroz te tečajeve oni nauče i na jednostavan im se način sve objasni. “To je idealan posao za mladoga čovjeka,. nije previše fizički naporan. Ima osam sati dnevno rada, a spasiti život je.. Najmanje je utopljenika, a česte su lakše ozljede”, istaknuo je ravnatelj GDCK Dubrovnik. Prisutni su dosad bili na pet plaža, a u prošlosti je bilo spasioca na čak osam plaža jer je interes mladih bio veći.

Više u kratkom videoisječku.

 

Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.