Turističke zajednice otoka Korčule temeljem Sporazuma o projektnom udruživanju provode projekt ” Camino Korčula” koji je sufinanciran sredstvima Hrvatske turističke zajednice.

Cilj projekta je daljnji razvoj aktivnog i održivog turizma koji će doprinijeti produljenju turističke sezone te ravnomjernom razvoju turizma na području otoka Korčule. Nastavak je to na projekte aktivnog, gastro i kulturnog turizma koji će ovim projektom biti dodatno valorizirani. Projekt Camino Korčula će se naravno i dalje razvijati kako u smjeru aktivnog i
gastro turizma tako i u smjeru kulturnog i vjerskog turizma.

Trenutno postavljena ruta obuhvaća cijeli otok, cca 160 km uz napomenu da se sljedeće godine planiraju dodati i alternativne dionice te ukoliko je potrebno modificirati postojeće.
https://www.komoot.com/tour/1304788236?ref=wtd

Iako je Korčula određena kao početna točka ove rute, moguće je hodanje započeti bilo gdje na otoku jer je ruta kružna. Također, specifičnost ove vrste projekta je potreba za smještajnim kapacitetima van sezone i bilo gdje na ruti. Naime, prilikom provedbe projekta turističke zajednice odlučile su implementirati opciju slobodnog odabira dnevnih dionica. Ovaj model omogućava korisnicima rute da sami odrede dužinu dionice za svaki dan, a
ovisno o fizičkoj spremi, interesima i naravno dostupnom smještaju.

Za potrebe promocije “Camino Korčula” rute izrađuje se web stranica u sklopu Camino Hrvatska web stranice – https://caminocroatia.com gdje će biti dostupne sve potrebne informacije.

Kao svojevrsno otvaranje Camino Korčula rute, 1.-3. prosinca organizira se Camino Korčula vikend. Zainteresirani za sudjelovati mogu se prijaviti na https://forms.gle/4FrcVwVtdGncYGhD6.

Program:

1. dan petak, 01.12.23.

Korčula – Lumbarda – Žrnovo – cca 19 km

 

2. dan subota, 02.12.23.

Žrnovo – Pupnat- Čara – cca 22 km (modificirana dionica za potrebu
organizacije događanja)

 

18:30 Otvorenje multimedijalne izložbe “Camino-Put koji spaja” i “Camino
doživljaj” – Gradski muzej Korčula

 

3. dan nedjelja, 03.12.23.

Smokvica – Blato – Vela Luka- cca 20 km (modoficirana dionica za potrebu
organizacije događanja)