22 stvari koje morate znati prije putovanja u Peru” naslov je predavanja koje je. u sklopu prvih ovogodišnjih Putositnica utorkom održala putujuća glazbenica Aklea Neon u Dubrovačkim knjižnicama.

Po prvi put u ulozi predavača putopisnog predavanja, Aklea, pravog imena Dorotea Zovko, publici je otkrila kako joj je Peru ‘najsvežije putovanje’ na kojem je ‘najviše izrasla’, a usput i snimila spot za zadnju pjesmu.

Što znači putovati s nekim, što znači putovati sam, što znači imati hrabrosti odvojiti se, kako se ponašati s lokalcima, kolike su temperaturne razlike, trebaju li tablete za visinsku bolest … neke su od stvari koje je osjetila na vlastitoj koži, a radije bi da joj ih je netko rekao prije puta.

Kroz Peru je mjesec dana putovala motorom, jer se tada zaljubila u jednog digitalnog nomada koji tako prošao svijet. Kad se putuje tako dugo često se mijenjaju hoteli, hosteli, šatori i važno je ‘znati gdje se treba vratiti’, kaže Aklea, koje bi voljela da je umjesto knjige koju je nosila ‘da ima što čitati dok putuje’, radije čitala znakove koje su Inke ostavile po cijelom Peruu. Oduševila ju je njihova kuhinja zbog koje je na trenutak prestala biti vegan, egzotično voće neobičnog izgleda i okusa, susrela se s lokalnim ljudima i njihovim ženama koje su je upoznale nekim običajima poput izrade tradicionalnih vezova, žvakale je listove koke koji pomaže tijelu da se lakše prebrodi visinska bolest, posjetila sveti grad Inka Machu Picchu, vozila se kroz pustinju Paracas ‘kojoj nema kraja’ i uživala u mirisu oceana… no, njena veza nije ‘preživjela to putovanje’.

– Iznimno je bitno odabrati partnera kada si na putu, ljudi misle da je lako s nekim putovati, mjesec dana biti vezan s tom osobom na motoru i cijelo vrijeme živjeti po nečijim pravilima. Najbolja odluka je bila kad sam se odvojila od njega na četiri dana i sama putovala kroz tu zemlju. Peru me pogurao da budem to što jesam – zaključila je mlada osječka putoholičarka i kantautorica Aklea Neon koja je za iduću destinaciju odabrala Egipat.