U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige koji ove godine u fokus stavlja hrvatske autore i hrvatsku knjigu, Društvo dubrovačkih pisaca u suradnji s Dubrovačkim knjižnicama organizira predstavljanje knjige “Anka Duper: Povratak – zapisi prognanice” snimatelja i fotografa Nikole Dupera. Uz autora, knjigu će predstaviti i književnik i predsjednik Društva, Boris Njavro. Događanje će se održati u četvrtak, 11. studenoga 2021., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Knjiga je nastala iz zapisa Nikoline majke Anke, odnosno dnevnika kojeg je ona vodila tijekom Domovinskog rata. To su bili zapisi na kuvertama, komadima papira koje je kasnije prepisivala u bilježnicu i, u konačnici, na računalo.

Anka Duper je osnovnu školu završila u Cavtatu kao i srednju stručnu školu.
Godine 1960. udala se za Petra Dupera u Mline. Do mirovine je radila u hotelu Mlini, a tada je počela pisati uspomene iz prošlosti bilježeći kako se živjelo u njeno djetinjstvo i mladost. Osim uspomena iz prošlosti objavila je i dnevnik iz Domovinskog rata. Kao uspomenu na voljenu majku i prijateljicu, mrežnu stranicu (http://anka.duper.org/) nastavlja voditi sin Nikola.

Nakon promocije knjiga će se moći i kupiti, a sav prihod namijenjen je izdavačkoj djelatnosti Društva dubrovačkih pisaca.

Mjesec hrvatske knjige ove se godine održava od 15. listopada do 15. studenog u okviru Godine čitanja. Tema glasi ‘Hrvatski autori u Godini čitanja’, a moto ‘Ajmo hrvati se s knjigom’!