U atriju povijesnog zdanja dubrovačke Palače Sponza 29. kolovoza 2023. god., s početkom u 20 h održat će se vernissage povodom otvorenja nove samostalne izložbe dubrovačkog i međunarodnog slikara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića. Nizom novih djela koje će Stjepko po prvi put prikazati javno a zadnji put u Dubrovniku, Stjepko nastavlja slikarske priče o moru i svemu što u njemu i oko njega živi. Izložba znakovitog naziva “Mare fabulas” (Priče o moru) je svojevrstan podsjetnik kakvo bogatstvo More jeste uistinu i kako ga doživljava čovjek od mora i sa mora. Čovjek koji je vezan uz more neraskidivim sponama od prvog udaha uz obalu mora rodnog mu Dubrovnika preko svih svjetskih mora i oceana koje je kao pomorac oplovio sedam puta i preronio gdje je god to bilo moguće, na slikarska platna nastoji prenijeti bar dio onoga što je doživio, osjetio i vidio iz svih mogućih perspektiva. Tako da je svaka Mamićeva slika ožitvorenje doživljenog i proživljenog a katkad i u snovima maštom obojanih i dočaranih morskih priča. Posebna, isključivo Stjepkova osobita tehnika rada špatulom i miješane tehnike sa pigmentima, zlatnim i srebrenim listićima na lanenom platnu, poigravanje i miješanje različitih tehnika te skoro nestvarni koloristički spektar boja umjetniku osobito omiljene plavo tirkizne u bezbroj nijansi kao i nove serije Mreža u zlatnožutom i crvenom spektru specifična tehnika oslikavanja okvira za svaku sliku pojedinačno kojom se priča širi i izvan platna, pozivaju promatrača da sa Stjepkom zakorači u tajanstveni svijet morskih prizora i kolura. Stoga Vas u ime umjetnika i organizatora izložbe umjetničke Udruge Stjepko Art pozivamo na umjetničko putovanje i “zaron” u bajkoviti svijet morskih priča pomorskog kapetana i vječnog morskog djeteta, u svijest čistog i bogatog mora kakav Stjepko uprizoruje na platnima, pozivajući i priželjkujući da to more ljepote očuvamo, da takvo ostane i za buduća pokoljenja. ¸

Tijekom vernissagea bit će prikazan i dio modne kolekcije sa ovogodišnjeg Fashion Weeka Altaroma u Rimu kao i stola i šalova oslikanih motivima Stjepkovih slika pa će dašak glamura sa svjetskih modnih pista i naslovnica modnih časopisa biti dijelom otvorenja izložbe 29. kolovoza.

Izložba će biti otvorena do 11. rujna 2023.godine, ulaz je slobodan.

Izložbu će otvoriti prof. Kata Bagoje koja je napisala predgovor za katalog izložbe, isti u prilogu uz pozivnicu. Program će voditi Nila Miličić Vukosavić. Nakon ove izložbe slike sele u Pariz gdje će pojedine biti izložene na Salonima Societe des Artistes Francais i Societe des Artistes Independants čiji je Stjepko član a ostale u muzejski prostor do otvorenja samostalne izložbe Stjepka Mamića od 28. lipnja do 25. kolovoza u sklopu Kulturne Olimpijade u službenom dijelu Olimpijskih igara u Parizu 2024. god.