Posljednji petak u siječnju i ove je godine rezerviran za Noć muzeja. Šesnaestu, digitalnu Noć muzeja u petak, 29. siječnja obilježit će i Umjetnička galerija Dubrovnik koja je i ove godine pripremila zanimljiv i bogat program za sve uzraste. Kao i svake godine, ulaz je za posjetitelje slobodan, a muzej će biti otvoren od 10 do 18 sati, dok će ostatak programa, ovogodišnje, digitalne Noći muzeja biti postavljen na službenoj Facebook stranici Umjetničke galerije Dubrovnik počevši od 16:00 sati.

Virtualni program započinje u 16:00 sati anketom ‘Što je to muzej?’ čija je autorica muzejska pedagoginja UGD, Ivona Šimunović. Anketa je namijenjena je isključivo djeci, a djeca su imala zadatak odgovoriti na pitanje ‘Što je to muzej?’ te snimiti svoj odgovor. Nekolicina odgovora, zbog vremenskog ograničenja će bita prikazana na Facebook stranici UGD, dok će snimka svih sudionika biti prikazivana i u atriju Umjetničke galerije Dubrovnik, a moći će se pogledati kroz cijeli taj dan i nekoliko idućih dana. Nakon ankete, slijedi jedan mali povratak u prošlost. Naime, u 17:00 sati bit će prikazana online izložba pod nazivom ‘Crno-bijeli svijet Umjetničke galerije Dubrovnik’. Autorica ove virtualne izložbe je muzejska dokumentaristica UGD, Marijeta Radić, a izložba će nas provesti vilom Banac 1950-ih godina otkrivajući svaku razinu rada i djelovanja ovog muzeja moderne umjetnosti. Koristeći se arhivskom građom Galerije i Znanstvene knjižnice Dubrovnik, gotovo do detalja možemo rekonstruirati promjene koje je u jednom desetljeću zabilježila ova kulturna ustanova.

Program se potom nastavlja virtualnim šetnjama kroz aktualne izložbe. U 18:00 sati slijedi prilog o izložbi ‘Usporavanje’ Lovra Artukovića iz autorove perspektive. ‘Slike bivaju sve napučenije detaljima a način slikanja, bezbrojna prelaženja jednog te istog mjesta na slici lazurama da bih dobio željenu prisutnost i gustoću naslikanog, uzima sate i sate koji nekako neprimjetno prolaze. Često, sjedeći zarobljen danima na jednom detalju slike, mislim kako bih trebao ubrzati postupak slikanja, biti produktivniji, raditi adekvatnije vremenu u kojem se sve odvija sumanutom brzinom i u kojem, ajoj, ionako nitko neće imati ni strpljenja niti koncentracije da se staromodnim užitko gledanja upusti u promatranje moje slike.’ Riječi su ovo slikara Lovra Artukovića koji se u UGD predstavlja sveukupno 5 ciklusa, a koje će kustosica izložbe u Dubrovniku, Jelena Tamindžija predstaviti njegovim očima, asocijacijama, snovima, poznanstvima koje su dovele do konačne materijalizacije u umjetničkim radovima. Virtualna šetnja kroz izložbu Katarine Alamat Kusijanović ‘Mensura’ na rasporedu je u 19 sati, a posjetitelje će ukratko upoznati s izložbom ove dubrovačke suvremene umjetnice koja se u UGD može pogledati do 28.2.2021. godine. Umjetnica se predstavlja recentnim djelima te s nekolicinom ranijih radova. Riječ je o umjetninama rađenim kredom na drvu i akrilikom na pleksiglasu, te o prostorno – zvučnoj instalaciji. Kustosica je Petra Golušić, viša kustosica UGD. Online izložba ‘Tragom sakralnih djela Mata Celestina Medovića na širem dubrovačkom području i Pelješcu’ na rasporedu je u 20 sati. Naime, uz obljetničku izložbu Mata Celestina Medovića kojom se obilježava stogodišnjica slikarove smrti (Galerija Dulčić Masle Pulitika, 22.10. 2020. – 31. siječnja 2021.) autorica izložbe Rozana Vojvoda pripremila je osvrt na sakralna djela Mata Celestina Medovića koja se čuvaju u crkvama, samostanima i sakralnim zbirkama na širem dubrovačkom području (Dubrovnik, Slano, Konavle) i Pelješcu (Kuna Pelješka, Gornja Vrućica). S obzirom da je fokus obljetničke izložbe Mata Celestina Medovića bio na žanrovskoj raznolikosti, odnosno na visokim dometima koje Mato Celestin Medović ostvaruje u različitim slikarskim područjima, njegov odabrani, kvalitetni i manje poznati sakralni opus približit će se publici putem on-line platformi. Djela je fotografirao Miho Skvrce, muzejski fotograf Umjetničke galerije Dubrovnik.

Program digitalne Noći muzeja, Umjetnička će galerija Dubrovnik završiti art kvizom moderne i suvremene umjetnosti koji je pripremila kustosica UGD, Andrea Batinić, a u kojemu će najbrža tri sudionika dobiti vrijedne nagrade iz muzejske suvenirnice Umjetničke galerije Dubrovnik. Na sve tri izložbene lokacije, na prigodnom popustu od 30 % moći će se kupiti sve publikacije Umjetničke galerije Dubrovnik.