Dubrovnik je mjesto okupljanja mladih dirigenata iz različitih krajeva svijeta i ovu godinu i to na 9. Međunarodnom seminaru orkestralnog dirigiranja “Lovro Matačić”. Seminar se održava od 18. do 24. veljače pod vodstvom velikog maestra i pedagoga Uroša Lajovica i uz Dubrovački simfonijski orkestar.
Seminar je organiziran u suradnji Fonda Lovro i Lilly Matačić i Dubrovačkog simfonijskog orkestra te uz podršku Turističke zajednice grada Dubrovnika, a ove ga godine polazi deset aktivnih i jedan pasivni polaznik. Stižu iz Švicarske, Južne Koreje, Italije, Kine, Srbije, Tajvana, SAD-a i Hrvatske.
Fond Lovro i Lilly Matačić utemeljen je 1987. u skladu s oporučnom željom maestra Lovra Matačića i njegove supruge Lilly. Kao neprofitna udruga provodi u djelo brojne aktivnosti kojima je zajednički cilj njegovanje i širenje utjecanja umjetničkog, kulturnog i društvenog naslijeđa Lovra Matačića. Stipendiranjem i nagrađivanjem talentiranih mladih dirigenata, podupiranjem njihova usavršavanja u zemlji i inozemstvu te organiziranjem velikog međunarodnog dirigentskog natjecanja svake četiri godine (od 1995.), Fond je u neprestanom kontaktu s novim naraštajima glazbenika te izravno sudjeluje u njihovu umjetničkom stasanju.
Lovro von Matačić (1899. –1985.) do danas je ostao najveći hrvatski dirigent, čiji je mnogostruki talent, često i u nepovoljnim društveno-političkim okolnostima, uspijevao zasjati kao iznimna vrijednost koja uvijek pronalazi prostor za realizaciju.
Program na kojem ovogodišnji polaznici rade su dvije Rossinijeve uvertire: William Tell i uvertira opere La scala di seta te Mendelssohnova suita San ljetne noći.
Završni koncert polaznika seminara održat će se u subotu 24. veljače u Slanici s početkom u 19 sati.