Druga predstava nastala kao dio EU projekta Port of Dreamers, slovenska Proslava prema tekstu Ivora Martinića u režiji Jana Krmelja i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Maribor izvedena je sinoć, 18. srpnja u Lazaretima u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Na rasporedu je još večeras, 19. srpnja u 21:30, a predstava je na slovenskom s titlovima na hrvatskom jeziku.

Proslava tematizira aktualno pitanje imigracije i izbjeglica te kroz vješto strukturiran dualni narativ suprotstavlja politiku i stvarnu ljudsku sudbinu, maglovit jezik birokracije i neposrednost osobne ispovijesti, ostavljajući na gledatelja jak utisak. Britki farsični humor (koji zapravo ogoljuje ružnu istinu, licemjerje i korupciju ispod površine) prvog dijela predstave u kojem se planira pomirbena proslava nakon što ugledna političarka-zastupnica u Europskom parlamentu u jednoj izjavi upotrijebi problematičnu sintagmu konačno rješenje govoreći o migrantskom pitanju, izmamio je smijeh festivalske publike, koji je zatim zamijenila duboka tišina kad je u drugom dijelu iznesena istinita priča Navida Fadaeea Nazera, iranskog političkog izbjeglice koji je izbjegličkog rutom kroz Tursku, Grčku, Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku u Sloveniju stigao 2015. godine. Spretno izgrađen kompleksni narativ dotiče se mnogih tema, progovarajući i o pandemiji koja je potisnula iz vijesti i svijesti migrantsku krizu, političkoj korektnosti i korupciji te prijetvornosti u širem kontekstu, jeziku, estetici, te možda najupečatljivije, emocijama svih sudionika diskursa o migracijama koje su stvarni oblikovatelji stavova i pozicija koji pojedinci prihvaćaju odnosno zauzimaju. Dugim aplauzom i ovacijama nagradila je publika sjajnu i potresnu izvedbu te samog Navida koji je također izišao pred publiku na poklon.

Redatelj, scenograf i oblikovatelj svjetla je Jan Krmelj, dramaturg je Vili Ravnjak, kostimografkinja Špela Ema Veble, a skladatelji Gašper Torkar i Julija Đorđević. Dramski ansambl čine Ksenija Mišič, Maša Žilavec, Vojko Belšak, Matevž Biber i Petja Labović.

Projekt Port of Dreamers (Luka sanjara) unutar kojeg je nastala predstava, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a bavi se stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.