Razlistaj se! bio je moto pod kojim su svi sudionici ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Bogatim i raznovrsnim programom i ove godine, Dubrovačke knjižnice obilježile su Manifestaciju u svojim prostorijama s domaćom publikom, u malo reduciranom broju i u skladu sa svim epidemiološkim mjerama. U mjesec dana trajanja Manifestacije (15. listopada– 15. studenoga), od planiranih 19, održano je 17 različitih programa za velike i male, a ukupan broj posjetitelja na svim događanjima bio je 311.

Dubrovačke knjižnice Manifestaciju su otvorile 15. listopada izložbom starih udžbenika iz fonda Znanstvene knjižnice Dubrovnik pod naslovom “Knjige dubrovačkih đaka kroz povijest od 16. do 19. stoljeća” autorice Lucije Kukica Ćosić, dipl. knjiž. Izložba se mogla pogledati tijekom cijelog trajanja Manifestacije na trećem katu Znanstvene knjižnice. Prvi tjedan obilježili su i predavanje Olivere Drutter “Zašto je tjelesno orijentirana psihoterapija dobar izbor” te radionica izrade prirodne kozmetike koju je vodila Veronika Duda. U drugom tjednu, osim Čitateljskog kluba Dubrovačkih knjižnica, održale su se suradnje s USUD-om (Udruga samostalnih umjetnika Dubrovnik) koji su predstavili slikovnicu “Vlahove priče”, u suradnji s DURA-om održalo se predavanje Ivana Cikatića “Zdravlje, prehrana, okoliš (što sve ne znamo?)“, a u suradnji s Klubom 65+ Dubrovačkog Crvenog križa, Nikolina Kapović održala je predavanje “Vrtovi i zelenilo povijesne jezgre Dubrovnika”.

Voditeljica Čitateljskog kluba Dubrovačkih knjižnica i književnica Staša Aras, u trećem tjednu Mjeseca knjige predstavila je svoj zbirku kratkih priča “12 pred zidom”. Uslijedile su dvije izvedbe dječjih predstava Orašar koje je osmislila i izvela Udruga Mala opera, koja je ujedno dan iza izvela i koncertni recital “Alla stagion dei fiori” u suradnji s glazbenom radionicom Sorgo i Dubrovačkim knjižnicama. Treći tjedan Manifestacije zaključen je predavanjem Marije Kola Pendo iz OPG Pendo “Organska poljoprivreda – put prema zdravlju”.

Predavanjem i radionicom o (ne)željenom gostu – stresu, Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije, koju su vodile psihologinje i volonterke Kate Tia Divizić i Katarina Gjenero, počeo je četvrti tjedan, a nastavio se predstavljanjem knjiga Luka Paljetka i fra Ivana Kramara, “Pitomi urlici” i “Čavli zime”. Uslijedila je kreativno stvaralačka radionica za djecu “Razlistaj se, slikovnico!”, koja se zbog velikog interesa održala i u zadnjem tjednu Manifestacije. Jovanka Cvetinović, predsjednica Hrvatskoga planinarskog društva Sniježnica, za kraj tjedna govorila je o ekološkim aktivnostima Društva. U zadnjem tjednu Mjeseca knjige održalo se predstavljanje „Pjesama u prozi“ Josipa Škerlja uz popratno otvorenje izložbe njegovih knjižnih izdanja, plakata, ilustracija i drugih tiskovina. Manifestacija je zatvorena predstavljanjem serije notnih izdanja Musica nova ex antiqua „Tom(m)aso Resti: Rekvijem u c-molu“ za soliste, mješoviti zbor i orkestar u suradnji Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Franjevačkog samostana u Dubrovniku i Dubrovačkih knjižnica. Na predstavljanju su sudjelovale urednica notnog izdanja Restijeva Rekvijema, dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo te voditeljica muzikološkog projekta GIDAL i glavna urednica serije Musica nova ex antiqua, dr. sc. Ivana Tomić Ferić.

Tijekom cijelog trajanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) Dubrovačke knjižnice s ograncima omogućile su svim svojim korisnicima besplatan povrat knjiga bez plaćanja zakasnine.

Dubrovačke knjižnice zahvaljuju svim sudionicima Mjeseca hrvatske knjige, predavačima i suradnicima, posjetiteljima i korisnicima Knjižnice, kao i medijima koji su ih vjerno pratili, na uspješnoj odrađenoj Manifestaciji u uvjetima ”novog normalnog”.