Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika i udruga PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru pozivaju Vas na otvorenje izložbe ‘Dubrovački karavanski put’ Ane Opalić i Davida Kabalina koje će se održati u petak, 15. studenog, u 18:30 sati, u četvrtoj i petoj lađi Lazareta. Prilikom otvorenja David Kabalin održat će kratko izlaganje o projektu.
Izložba će biti otvorena do 15. prosinca i može se pogledati svakog radnog dana od 10 do 19 sati, subotom od 10 do 14.
‘Dubrovački karavanski put’ projekt je istraživanja i revalorizacije drevnog karavanskog puta koji je povezivao Dubrovnik s njegovim širim zaleđem. Prolazeći Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom, spajao se u Nišu na magistralni put koji i danas povezuje Europu i Istanbul. Premda je taj put stoljećima bio temeljem postojanog gospodarskog i kulturnog razvitka grada, kao i čitave jugoistočne Europe, postupno je iščeznuo iz kolektivne svijesti.
No, s obzirom na intenzitet robne i intelektualne razmjene te trajan utjecaj puta na krajeve kojima je prolazio, moguće je govoriti o pravom kulturnom krajoliku kojega je Dubrovački karavanski put bio generatorom i okosnicom. Posredstvom iznenađujuće obimne putopisne literature o tom putu, formiran je i dominantni diskurs o europskom jugoistoku koji je u mnogim aspektima i danas aktualan.
Slikovitost i raznovrsnost prirodnih elemenata kojima put prolazi, dodatno naglašene njegovim vijuganjem zahtjevnim terenom, čine ne manje bitan, a doživljajno svakako dominantan sloj spomenutog kulturnog krajolika.
Izložba i publikacija koja će uslijediti rezultat su višegodišnjeg istraživanja putopisnih i kartografskih izvora te mapiranja lokaliteta i pokušaja rekonstrukcije trase nekadašnjeg karavanskog puta na osnovu kojeg su autori prošle godine poduzeli četverodnevno terensko istraživanje / foto ekspediciju od Dubrovnika do Niša.
Izložbu je u suradnji s udrugom PLACA – kolektiv za istraživanja o prostoru za Grad Dubrovnik organizirala Dubrovačka baština d.o.o. (u sklopu postprojektnih aktivnosti projekta „Lazareti-kreativna četvrt Dubrovnika“).