U organizaciji Odjela za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica i Marije Milovac iz „Haunted Dubrovnik“, 7. listopada, održala se prva besplatna tura „Duhovi i misteriji grada Dubrovnika“ namijenjena mladima. Tijekom cijelog puta trajanja ture obišle su se različite povijesne lokacije koje skrivaju ukleta mjesta, mračne i tragične priče te zanimljive legende.

Ova šetnja krenula je s Boninova, od mjesta gdje su danas lokoti zaljubljenih. Boninovo je oduvijek bilo obavijeno mračnim velom tajni, ali i smrti. Tu je danas glavno gradsko groblje i tu su se mogle čuti neke anegdote iz povijesti među kojima i tragična priča obitelji Glavić čiji članovi počivaju u grobnici na ulazu u groblje. U blizini su i tri crkve prema kojima je ulica od groblja i dobila ime, a koje kriju legende o čudima svetog Ilara. Pričalo se i o burnim događajima s kraja 18.-og stoljeća u obližnjoj palači Skočibuhi koja je poznata i po djelovanju tajanstvenih negromanata.

Šetnja je krenula dalje prema zgradi Sveučilišta koja je prvotno bila gradska bolnica. Prije uspona prema gradskom parku Gradac, Milovac se osvrnula i na obitelj Pucić čiji se prekrasni ljetnikovac još i danas šepuri sa svojim renesansnim vrtom. Potom je skupina krenula u istraživanje očaravajućeg zimzelenog parka Gradac koji je u dalekoj prošlosti bio jedno od najozloglašenijih mjesta u gradu. Tu se nekoć nalazila karantena prije nego je preselila na Ploče, a jedan dio Graca se još i dan danas naziva Vješalima. Tu se pruža prekrasan pogled prema moru, pa se govorilo i o nekim manje poznatim pričama o utvarama na Lokrumu.

Uslijedio je silazak kroz pilarske uličice. Putem se zastalo pokraj vile Dubravke gdje se mogla čuti priča o ulici Đenevriji. Posljednja postaja bila je uvala od Pila, a govorilo se o legendama iza Lovrijenca i Bokara.

Zbog velikog interesa, Knjižnice i Haunted Dubrovnik odlučili su organizirati još pet dodatnih tura (8., 12., 13., 14. i 15. listopada), a mjesta su već popunjena jer svaka tura može imati najviše 15 polaznika.

Ovo događanje organizirano je u sklopu manifestacije Dani europske baštine 2020. koji se ove godine održavaju pod motom „Baština i obrazovanje – učenje za život“.