Predstavljanje zbirke priča autora Đurice Štake “Lako je vama pomorcima – Priče iz kanižele’’ održalo se u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, 1. travnja, u izdanju Društva dubrovačkih pisaca ispred kojeg je govorio Boris Njavro.

Tiskanje knjige financirao je sam autor, dugogodišnji pomorac i kapetan na raznim brodovima, a radi se o zbirci sjećanja, zgoda i anegdota dubrovačkih pomoraca doslovno u hodu iz kanižele, odnosno, hodnika. Otac dvoje djece, Orsule i Vlaha, koje smatra svojim najvećim uspjehom, ovom knjigom želio se odužiti Gradu i njegovoj bogatoj tradiciji.

Njavro je istaknuo kako je suradnja sa Štakom počela slučajno preko maila, a najzanimljivije kod njegovih priča bilo mu je što se radi o tradiciji dubrovačkog kraja. Naglasio je kako je ‘’turizam danas pregazio sve dubrovačke tradicije’’, a ova knjiga je trebala biti ‘’jedan izazov’’, puna ‘’ljubavi prema moru’’ i još više ‘’ljubavi prema Gradu’’.

Štaka je naveo kako je razlog pisanja zbirke jedna knjiga pod imenom ‘’Poškropljeni znojem’’ koja je govorila o riječkim pomorcima i njihovim šaljivim zgodama iz doba jedrenjaka i parobroda. Oduševljen njome odlučio je napisati nešto slično, ali s dubrovačkim pomorcima čija je povijest ipak veća, ali je o njoj malo toga napisano.

Unatoč tome, autor je s tugom zaključio kako ‘’prolazi vrijeme od pomoraca’’, jer taj posao preuzimaju ljudi s Istoka.

‘’Promijenila su se vremena, težak je to posao i mnogo toga se propusti, poput djetetovih prvih koraka, ali sve se mijenja i tako to valjda mora biti’’, zaključio je autor zbirke ‘’Lako je vama pomorcima – Priče iz kanižele’’, Đurica Štaka.

Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je Udruzi Dva skalina. Predsjednica Udruge, Anita Šetka, zahvalila je Štaki na humanitarnosti i udijelila mu prigodan poklon.