Kulturno-umjetničko društvo Marko Marojica iz Župe dubrovačke osnovano je 1976. i ove godine slavi 45. obljetnicu postojanja i djelovanja. U sklopu obljetnice, najavili su bogati program proslave, koji započinje u petak 30. travnja ispred crkve sv. Marije Magdalene u Mandaljeni.

“U petak će biti predstavljanje vizuala tj. loga, ispred crkve svete Marije Magdalene u Mandaljeni. Moderator događaja bit će Boris Njavro, a uz njega prigodne govore održat će i predsjednik KUD-a Ivica Grbić, načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli te umjetnički voditelji – Ivan Vlašić i ja” najavio je umjetnički voditelj plesne sekcije Mateo Čanić.

U petak će biti prezentiran i okvirni program proslave obljetnice za cijelu godinu, čija će realizacija uvelike ovisiti o epidemiološkoj situaciji. “Nažalost zbog epidemiološke situacije u sklopu predstavljanja novog vizuala neće biti nikakav plesni niti bilo kakav drugi nastup” poručio je Čanić.

U razgovoru s Davorom Njirićem, tajnikom KUD-a, saznali smo da folklorno društvo iz Župe dubrovačke broji 108 članova, koji su raspoređeni u nekoliko sekcija. Plesna sekcija, čiji je umjetnički voditelj Mateo Čanić, sastoji se od tri plesne grupe od kojih su čak dvije dječjeg uzrasta.

Plesni repertoar KUD-a uključuje župske bale (polka, čičak, dueta, mazurka i poskočica), konavosko potkolo i linđo, kao i stare splitske plesove.

U sklopu KUD-a djeluje i tamburaško-mandolinski sastav te mješovita klapa, čiji je voditelj Ivan Vlašić.

Kulturno-umjetničko društvo sudjeluje na brojnim domaćim i međunarodnim smotrama folklora: Međunarodna smotra folklora-Zagreb, Vinkovačke jeseni, Mladost i ljepota Slavonije (Stari Mikanovci), Na Neretvu misečina pala (Metković), te na smotrama folklora u Pitomači, Novoj Gradiški, Pragu, Riminiju i Beču.