Nova premijera Kazališne družine Kolarin “Do posljednje kapi krvi” autorice Nine Horvat u režiji Paola Tišljarića odigrat će se u petak 29. listopada u 20 sati na velikoj sceni Kazališta Marina Držića.

Pretpremijera je 28. listopada, a repriza 30. listopada. Svoje ulaznice možete rezervirati I kupiti na blagajni KMD na telefon 321 088 ili na e-mail: blagajna@kmd.hr, te online na www.ulaznice.hr.

“Do posljednje kapi krvi” komedija je o disfunkcionalnoj obitelji u kojoj nitko nikoga ne voli i svi su više nego spremni jedni drugima zabiti nož u leđa. Doslovno. Zajednička im je samo želja za likvidacijom mater familias. Nakon niza pokušaja ubojstava i zabuna, postavlja se pitanje tko će posljednji ostati stajati na nogama…

AUTORSKI TIM:
Autorica: Nina Horvat
Režija, scenografija, izbor kostima: Paolo Tišljarić
Glazba: Žarko Dragojević
Šminka / frizura: Marija Jozipović
Majstor svjetla: Silvio Giron
Oblikovatelj zvuka: Milan Tomašić
Grafički dizajn: Davor Pukljak (Frontispis)

ULOGE:
Lorena (60) – Jelica Čučević
Božidar (65), njezin muž – Leo Mrkić
Mirna (35), njihova kći – Jelena Maržić
Nikola (34), njihov sin – Vinko Jažo
Anja (34), Nikolina supruga – Marinka Metković
Đurđa (90), Lorenina teta – Darija Mikulandra Žanetić
Dorian (40), Lorenin ljubavnik – Marko Ilić

O AUTORICI
Nina Horvat je rođena 1989. godine u Zagrebu. Diplomirala je i magistrirala na Odsjeku dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Umjetnička je voditeljica Teatra Tirena u kojem radi i kao dramska pedagoginja te vodi razne kazališne radionice radionice.

Radila je kao dramaturg na predstavama “Raditi! Raditi… / pokušaji 6, 9, 11”, “Dvolična igra”, “S/nalazim/se”, “Genijalni genije”, “MetODA za brak”, “To je to?”, “D(n)o dna”, “pazi.mazi.voli”, “#generacija”, “Nespojivi”, “Zamisli” i “Ružičasta sanjarica” za koju je napisala i tekst za koji je na 6. Malom Maruliću dobila nagradu za najbolji tekst. 2009. godine dobila je treću nagradu “Marin Držić” za dramski tekst “Dok nas smrt ne rastavi”.

Postavljeni su joj dramski tekstovi: “Tko je to izumio”, “Preko grma, preko trna… (priče iz hrvatskih narodnih predaja)”, “U mojoj glavi”, “Drugačiji” (Teatar Tirena), “Ružičasta sanjarica”, “Mala vještica” (Mala scena), “I živjele su sretno…?” (Scena Gorica), “Tri treća tromjesečja” (Gradsko kazalište “Joza Ivakić”), “Iza ograde” (Gradsko kazalište Požega), “Dok nas smrt ne rastavi” (Teatri Adriana) te “I živjeli su sretno…?” (Scena Gorica i Pozorište Pinokio) za koji je dobila Nagradu publike teatar.hr za tekst godine.

O REDATELJU
Paolo Tišljarić rođen je 13.12.1991. u Zagrebu. Godine 2013. završava BA studij  Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i stječe titulu Sveučilišni prvostupnik kazališne režije i radiofonije. Godine 2017. završava MA studij Kazališne režije i radiofonije i stječe titulu Magistar kazališne režije i radiofonije. Autor je više od 30 kazališnih predstava, a dosad je surađivao s brojnim eminentnim kazališnim kućama kao što se HNK u Zagrebu, GDK Gavella, GK Trešnja, Dubrovačke ljetne igre i dr. Sudjelovao je u  organizaciji brojnih međunarodnih kazališnih turneja, organizaciji Nagrade hrvatskog glumišta, brojnim događanjima i produkciji više od 80 profesionalnih kazališnih, kulturno-umjetničkih i drugih programa i događanja. Asistirao je Tomažu Panduru, Ivici Buljanu, Januszu Kici, Ivici Boban, Krešimiru Dolenčiću, Aleksandru Popovskom i drugima. Osnivač je umjetničke organizacije THEARTE. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Od studenog 2018. ravnatelj je Gradskog kazališta Marina Držića u Dubrovniku. Ovo mu je peta suradnja s ansamblom KD Kolarin.

O KOLARINU:
Kazališna družina Kolarin osnovana je 2010. godine u cilju promicanja dubrovačke književne i scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela za djecu i odrasle dubrovačkih i drugih pisaca, a osnovale su je 4. listopada 2010. godine glumice iz najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu „Sve o ženama“ M. Gavrana.

Naš prvi nastup zbio se prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, kratkim igrokazom „Stolovi i stočići“ izvedenim 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić. Početkom 2011. premijerno smo izveli predstavu “Šporka kanasta” Matije Sršena, u režiji prof. Radmile Milaković, koju smo odigrali čak 16 puta. Prema tekstu Borisa Njavra 2012. postavljamo predstavu “Skerac sa Svete Marije” u režiji glumice Žuže Egrenyi, kojoj je ovo bila prva samostalna režija. Predstava je odigrana 30 puta, a 2013. godine na 53. Festivalu kazališnih amatera dobila nagradu za njegovanje zavičajnog govora i kulturne baštine. 2012. godinu obilježila je i predstavu za djecu “Božić djeda Martina” L.N. Tolstoja u adaptaciji i režiji Tajane Martić, jedne od članica KD Kolarin, a odigrana je 9 puta. Paralelno sa brojnim nastupima, postavljamo i adaptiramo na dubrovački dijalekt “Ribarske svađe”, komediografsko remek-djelo Carla Goldonija, opet uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi, koje su 2013. godine uvrštene u popratni program 64.Dubrovačkih ljetnih igara, a odigrane su 17 puta. 2014. godine iznjedrili smo još jednu uspješnu premijeru, prema tekstu svestranog Dubrovčanina Joza Lovrića Jadrijeva, “Matrimonijo“, koja je do danas odigrana tridesetak puta. U 2015. godini smo postavili novu predstavu za djecu „Božićni čarobni napitak“ u adaptaciji i režiji Tajane Martić koju izvodimo u vrijeme božićnih blagdana. U 2016. godini smo premijerno izveli “Vjeru Iznenada”, tekst Marka Bruerovića u režiji Paola Tišljarića. U 2017. godini smo u produkciji Doma Marina Držića obilježili 450 godina smrti našeg najvećeg komediografa kroz novu dramsku premijeru „ Novela od Stanca“ Marina Držića također u režiji Paola Tišljarića koja je 2018. na 58. Festivalu kazališnih amatera dobila nagradu za njegovanje zavičajnog govora i kulturne baštine.
2017.-u smo obilježili dječjom dramskom premijerom „Dugonja, Trbonja i Vidonja“, Mladena Širole a prema priči Karela J. Erdena, u režiji Tajane Martić, a 2018. “Ježeva kućica” Branka Čopića u režiji Darije Mikulandra Žanetić također naše članice. Početak 2019. Donio je novu premijeru, prvu scensku izvedbu komada “Karaoke show” hrvatskog autora Davora Špišića,režija Paolo Tišljarić koja je 2020.g na jubilarnom 60. Festivalu kazališnih amatera Hrvatske osvojila dvije nagrade za glavnu žensku ulogu (Jelica Čučević )i za sporednu žensku ulogu(Darija Žanetić) , 2021 u listopadu na 10. Komedija festu u Bjelovaru za istu predstavu smo osvojili 3 nagrade i to nagradu za najbolju predstavu u cijelosti te za glavnu žensku ulogu (Jelica Čučević )i za glavnu mušku ulogu (Leo Mrkić). 2020.godina iako smo djelovanje prebacili on- line uspjeli smo napraviti novu premijeru “Mare Fjočica” tekst Jozo Lovrić Jadrijev /režija Paolo Tišljarića koju smo odigrali 15 puta ,na samom početku 2021 smo se zatekli u blokadi rada radi epidemioloških mjera te smo na ljeto reprizirali “Maru Fjočicu” i “Karaoke show” a trenutno radimo na novoj predstavi “Do posljednje kapi krvi” po tekstu Nine Horvat u režiji Paola Tišljarića te se premijera planira za 29.listopada 2021.

Osim što glumimo u vlastitim produkcijama, članovi Kazališne družina Kolarin sudjelovali su i sudjeluju u pregršt drugih manifestacija: ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, u izvedbi predstava Dubrovačkih Ljetnih Igara “Dundo Maroje”, “Kafetarija”, „Viktorija od neprijatelja“, “Odbrojavanje”na promocijama knjiga, u raznim humanitarnim akcijama, na manifestaciji Noć kazališta, u Mjesecu knjige, u programu Dubrovačkog zimskog festival, Feste SV. Vlaha, rado gostujemo u sklopu Gatskog kulturnog ljeta na Danima Ive Marjanovića, u Sinju, na Alka festu, Županji, Bjelovaru i drugim gradovima i mjestima osobito Dubrovačko neretvanske županije ali i u inozemstvu Kotoru i Tivtu.

Naposljetku statiramo u raznim filmskim i televizijskim projektima, te organiziramo razna gostovanja kojima je cilj promicanje kazališnog amaterizma u Gradu, Županiji, a i šire.

Kazališna družina Kolarin pravi je primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve. Iza nas je 11 godina rada, 15 predstava, 200 manifestacija, preko 30 000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, Županije Dubrovačko neretvanske i izvan nje. Puno je tu odricanja različitih ljudi, koji rade različite poslove, u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskoj umjetnosti…

Predstava „Do posljednje kapi krvi“ sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.
Kazališna družina Kolarin zahvaljuje Kazalištu Marina Držića na tehničkoj podršci.

www.kolarin.hr
e-mail: info@kolarin.hr