U sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji se ove godine održava pod motom Razlistaj se u organizaciji Dubrovačkih knjižnica, 9. studenoga, upriličilo se predstavljanje knjige akademskog slikara i književnika Josipa Škerlja pod naslovom “Pjesme u prozi”. Knjigu su uz autora predstavili autorica pogovora doc. dr. sc. Katja Bakija, urednik knjige Marin Ivanović, književnica Džemila Bukovica i akademski glumac Boris Matić.

Nova zbirka pjesama Josipa Škerlja, 21. je u nizu njegovih izdanja zbirki pjesama i priča.
– Živjeti u Dubrovniku znači zagladiti na neki način svoju pojavnost, ponašanje, držati se određenog reda, biti skladan, to su velike riječi… umjetnici koji u sebi imaju energiju koja izlazi iz granica koje su im zadane, traže svoje kanale kako da tu energiju ispušu, da dobije neku formu, da se materijalizira… Škerlj ima dva ta kanala vrlo učinkovita, slikarstvo i književnost – rekao je urednik knjige Marin Ivanović.

– Koliko poštujem Škerlja i koliko mi je drag pokazuje i njegovo djelo na mojoj polici odabranih uz obiteljske fotografije braće i sestara, ali i naslovnica moje knjige. Škerlj pjesnik sijamski je brat Škerlju slikaru … Ja volim Josipove pjesme, doživljavam ih pjesmama atmosfere, potresno i dirljivo nakupljene emocijama, unutarnji lirski poriv navodi Škerlja da okom slikara i dušom pjesnika stvara svježinom i modernošću pjesme s temama svakodnevice, ali natopljene osobnim, pomalo cinično-melankoličnim stavom… – opisala je uvodno književnica Bukovica karakter Škerljevih pjesama usput i pročitavši ih nekoliko.

Bakija je istaknula kako su ‘’Pjesme u prozi’’ modernistički pokušaj ‘razgradnje’ tradicionalnih lirskih oblika.
– Škerlj svoju zbirku gradi na slobodnom stihu u koji je ugradio svoj intimni unutrašnji svijet, svoje samoće i druženja, u svakoj pjesmi pjeva o životu, u svim njegovim pojavnostima. Meni posebno je draga ‘’Bol s osmijehom’’ koja tematizira tu bol sa smiješkom na licu, kao što je i u pjesmi ‘’Klaun’’, onu izmjenu tame i svjetla u našim životima – rekla je doc. dr. sc. Bakija. Akademski glumac Boris Matić uveličao je večer čitanjem Škerljevih pjesama u pauzama, a sam autor zahvalio je svima na dolasku te im podijelio po jedan primjerak svoje knjige. Uz predstavljanje knjige otvorila se i nesvakidašnja izložba Škerljevih knjižnih izdanja, plakata, ilustracija, grafičko-pjesničkih mapa i drugih tiskovina u prizemlju Narodne knjižnice. Izložba ostaje otvorena do 4. prosinca 2020. u prizemlju Narodne knjižnice Grad.