U organizaciji Dubrovačkih knjižnica, u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u prizemlju Narodne knjižnice Grad, otvorena je izložba “Promatranje” koja prikazuje djela dubrovačkog slikara Nikole Nina Dubčića, uz prisustvo autora predgovora, povjesničara umjetnosti Ivana Viđena i samog autora.

Nikola Nino Dubčić je umjetnik čiji se likovni izraz temelji na prepoznatljivom dubrovačkom kolorizmu koji oduševljava svojom ljepotom i izražajnošću. Viđen je istaknuo kako su platna uhvaćena u jednostavnoj, mirnoj atmosferi šetnje, prikazujući prizore koji nas podsjećaju na lijepe zimske dane i ljetne predvečeri. Njegovi radovi stvaraju dojam kao da su nastali tijekom šetnji po sunčanom zimskom danu ili ljetnom popodnevu, što svima omogućuje da se s njima poistovjete.

Na izložbi se može razgledati Dubčićeva koloristička paleta koja naglašava prepoznatljive dubrovačke krajolike, prikazane u sunčanom zjenitu ili popodnevnoj sjeni, često bez prisutnosti ljudi. Dubčić je posvetio godinu dana stvaranju ovih djela, a njegova je želja bila prikazati Dubrovnik na način koji “pogađa dušu” i čini da svaka građevina živi vječno.

Izložba “Promatranje” je prilika da posjetitelji urone u prekrasnu arhitekturu Dubrovnika i da promatraju Dubčićeve jedinstvene prikaze grada. Autor je izrazio zahvalnost Dubrovačkim knjižnicama i svim sudionicima koji su omogućili ostvarenje ove izložbe.

Dubrovačke knjižnice pozivaju sve ljubitelje umjetnosti i Dubrovnika da posjete izložbu “Promatranje” koja će biti otvorena do 18. lipnja 2023. godine u radnom vremenu knjižnice od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati.