U srijedu, 12. veljače u Parizu u povijesnom zdanju Grand Palais službeno je za javnost i publiku otvorena međunarodna izložba ART CAPITAL pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike gospodina Emmanuela Macrona, Ministra kulture Gospodina Francka Riestera i predsjednika Ujedinjenih Nacionalnih muzeja Francuske Gospodina Chris Darcona, na kojoj hrvatski slikar i pomorski kapetan Stjepko Mamić izlaže po peti put.

 

Svečanom vernissageu u utorak 11. veljače 2020. god. nazočilo je uz umjetnike oko 11. 000 uzvanika, među kojima je bio veliki broj uglednih osoba iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske i iz cijelog svijeta.

Slike Stjepka Mamića su drugu godinu za redom izložene na počasnoj poziciji A1 na Salon des Artistes Independants, čiji je punopravni član, gdje plijene pažnju brojne publike. Kapetan Stjepko Mamić je ovom prigodom izložio 4 slike velikih dimenzija koje su prethodno predstavljene na njegovim izložbama u dubrovačkoj galeriji Sebastian u kolovozu 2019.god te u prosincu 2019. god. u sjedištu Europske Unije u Strasbourgu otkud su dopremljene u Pariz. Sve slike Stjepko je naslikao na lanenom platnu u tehnici mix media: “ Net magna”, 2×1,5 m koja plijeni pažnju ljubitelja umjetnosti s njegovim već svjetski prepoznatljivim motivom ribarske mreže uronjene u dubine morskog plavetnila i triptih “Veliko plavetnilo ” 3x (2×1,10 m) na kojem morske kornjače uživaju plivajući među koraljnim grebenima. Slike Stjepka Mamića pokazuju čarobnu ljepotu morskog plavetnila, bogatstvo flore i faune čistog mora kakvo želimo da ostane i za nas i buduća pokoljenja.

ART CAPITAL kao renomirani salon suvremene likovne umjetnosti zajedno organiziraju četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih slikara), Salon des Independants ( Salon samostalnih umjetnika ), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon Comparaisons (Salon Usporedbe). Povijest pariških salona datira od davne 1667. godine kada je Colbert po nalogu kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Kraljevske akademije.Tradicija izložbi se nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara Francuske, ranije kraljeva i careva a potom predsjednika Francuske Republike. Art Capital tijekom 5 dana prosječno posjeti oko 40-50 000 posjetitelja koji vide radove odabranih 2000 umjetnika. Izložba Art Capital etablirala se na francuskoj likovnoj sceni kao najznačajnija izložba suvremene umjetnosti i najveće okupljanja umjetnika iz Francuske i svijeta, koji koriste različite stilove i tehnike a čije su radove odabrali članovi komiteta iz četiri salona kako bi najbolje predstavili aktualnosti u suvremenoj likovnoj umjetnosti. Svakom umjetniku je velika čast biti dijelom povijesnih Salona ujedinjenih u Art Capital, osobito uzevši u obzir činjenicu da su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali: Renoir, Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, Henry Matisse, Kees van Dongena, Salvador Dali, Bernard Buffet i dr.

Ovo je jedan od pokazatelja kakva je čast i značaj za umjetnika izlagati na ovako renomiranom Salonu umjetnosti i u ovako reprezentativnoj Velikoj palači umjetnosti u kojoj se izložbe održavaju od 1901. god nakon što je izgrađena za potrebe Velike svjetske izložbe.