Nova knjiga doajena hrvatskog novinarstva, autora i scenarista Vedrana Benića „Trinaesti otok“ u izdanju Društva dubrovačkih pisaca bit će predstavljena u ponedjeljak, 16. kolovoza u 21 sat u ljetnom kinu Jadran u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Ulaz je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mjesta, besplatne ulaznice potrebno preuzeti ranije na blagajni u Festivalskoj palači.

Uz autora Vedrana Benića, knjigu „Trinaesti otok“ predstavit će predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro te Vinko Rožić, a publika će moći uživati i u prigodnim video projekcijama, među njima i posebne 13. epizode serije „Storije o neponovljivima“. Knjiga se sastoji od 16 pripovijedaka u kojima se isprepliću stvarni i fiktivni dubrovački likovi, upleteni u stvarne, ali i izmišljene događaje, a osnovna poveznica svih pripovijesti su more, brodovi i pomorstvo pa je na neki način knjiga posveta djelatnosti koja je omogućila život i ekonomski procvat Dubrovnika u dugom nizu stoljeća. U pripovijestima se u galeriji stvarnih likova mogu naći Vetranović, Držić, Vojnović i Stulli, ali također i Miho Pracat, Anica i Ruđer Bošković, jednako kao i stvarni pomorski kapetani poput Iva Šiševića ili Božidara Margaretića, a svi su oni u društvu s fiktivnim likovima upleteni u mnoga stvarna zbivanja koja se spominju u „velikoj“ povijesti, ali i u dubrovačkim
legendama koje često baš i nemaju povijesnu utemeljenost.

Ulaz u ljetno kino Jadran na događanje je slobodan, no zbog ograničenog broja publike slijedom epidemioloških mjera, besplatne ulaznice je potrebno ranije preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), a to se može učiniti već od sutra, 11. kolovoza, u vremenu od 9 do 21:30 sati.
Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.