U sklopu programa ”Ljeto u knjižnici”, Dubrovačke knjižnice organiziraju predavanje waldorfskog pedagoga i euritmista Alena Guce pod naslovom ”Antropozofska znanost”. Predavanje će se održati u petak, 25. lipnja 2021., u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Antropozofija (grč. ljudska mudrost) je ezoterično učenje o duhovnoj naravi čovjeka, svijeta i svemira s posebnim uputama za meditaciju. Na antropozofskim načelima temelji se Waldorfska pedagogija koja zauzima posve drugačije stajalište od klasične pedagogije, čije se metode primjenjuju u državnim vrtićima i školama. Glavni cilj ove pedagoške metode je težnja za usklađivanjem djetetovog „duhovnog i zemaljskog dijela“, kroz mnogo veću slobodu u odgoju. Djetetu se pristupa kao pojedincu čiji se razum, emocije, i htijenje nastoje oplemeniti i razviti kao cjelovito biće.

Guca će ovom prilikom govoriti o značenju antropozofski orijentirane duhovne nauke za današnjeg čovjeka i kakve duboke životne uvide možemo spoznati upoznavajući se s djelom Rudolfa Steinera, osnivača prve slobodne waldorfske škole (1919., Njemačka). U osnovnim crtama prikazat će se životni put Steinera i  najvažniji događaji u njegovom životu. Steiner je naglašavao važnost postizanja ravnoteže u trima različitim načinima na koje se osoba odnosi prema svijetu – kroz fizičke aktivnosti, život emocija i područje mišljenja. Također je pokazao djelovanje tih triju sfera kako na ljudsku fiziologiju, tako i međusobno jedne na drugu.

Alen Guca rođeni Dubrovčanin diplomirao pravo, waldorfsku pedagogiju, euritmiju. Suosnivač euritmijskog ansambla Iona, suradnik instituta za waldorfsku pedagogiju, mentor i učitelj u waldorfskoj školi u Zagrebu, te voditelj studija za euritmiju u suradnji sa Eurythmeumom Stuttgart. Dugi niz godina djelatan kao predavač u antropozofskom društvu.