Velika retrospektivna izložba akademskog slikara Mara Mitrovića otvorena je prošli tjedan u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Nosi naziv “Neutralna plovnost”, koji nam je ovaj svestrani umjetnik pojasnio u emisiji ‘Sve u 16’. Mitrović je svoje stvaralaštvo započeo pejzažima, kasnije je u slike unio i ljudski lik, ponajviše samoga sebe, a njegov izraz je ekspresivan, nadrealan, fantastičan i mitski.

– Ja sam darker. Slikam iz crnoga. Objasnit ću i zašto. Kad slikaš iz bijelog ti zapravo gasiš svjetlo, a slikanje iz crnoga je dodavanje svjetla. – pojasnio je Mitrović, čije su slike, kao i ljudska priroda, u kontrastu same sa sobom. Jer, istovremeno znaju biti prekrasne i zastrašujuće.

– Jednom sam se na facebooku upustio u raspravu i pomalo čak i svadio s onima koji su tvrdili da je svrha slikarstva, umjetnosti uopće, da razgaljiva dušu. Što onda s Goyinim remek djelima gdje Jupiter proždire svoju djecu? Pa ne čitaš knjigu radi lijepih korica, nego radi onoga što u sebi sadrži, preispituje, poručuje. Slike su, kao i knjige, jedan iskaz i ne moraju biti oku ugodne. – rekao je Mitrović.

Razgovor pogledajte u videu od 20-te minute.