Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića u suradnji sa znanstvenicima iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu organizira u ponedjeljak, 9. ožujka „Međunarodni znanstveni dan za male istraživače“, jedinstveni program CERN-a.P rogram će se odvijati u prostorijama RIT Croatia (Ul. don Frana Bulića 6) u Dubrovniku.

Svake godine program okuplja preko 10.000 učenika iz cijelog svijeta koji su u potrazi za Higgsovim bozonom, a u Dubrovniku se program održava šesti put.

U programu u Dubrovniku uz učenike klasične gimnazije sudjeluju učenici Gimnazije Dubrovnik, te učenici iz Udruge za promicanje prirodnih znanosti, kao i studenti RIT Croatia, ukupno 50-tak učenika.

Radni dan mladih istraživača započinje u 9 sati predavanjima o istraživanjima na CERN-u pod vodstvom profesora Vuka Brigljevića i još četiri predavača. Predavanja traju do 12 sati.

Najzanimljiviji dio dana događa se od 13 do 15:30, kada učenici traže čestice i slike čestica nastale pri sudaru, u isto vrijeme s učenicima iz četiri grada koji u isto vrijeme u svojim gradovima imaju isti program. Učenici analiziraju rezultate iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE, a pomoću tih podataka mogu ponovno otkriti Z-bozon, elementarnu česticu poznatiju pod nazivom Božja čestica.

U 16 sati održava se videokonferencija s CERN-om, kada učenici iznose svoje rezultate.