Kao što je i najavljeno, novost ovogodišnjeg programa Ponta Lopud festivala su stručni programi za snimateljice. Jedan od dugoročnih ciljeva Ponta Lopuda je i doprinos rodnoj jednakosti u filmskoj industriji. Stoga se na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om) posebno podupiru snimateljice iz Hrvatske i regije, za koje će biti organiziran teoretski i praktični rad s jednom od svjetski poznatih direktorica fotografije na filmu (DOP) te će se ove godine po prvi puta snimati tijekom Ponta Lopud festivala.

Monika Lenczewska snimateljica sa sjedištem u SAD-u i Europi, koju je Variety proglasio jednom od 10 najboljih filmskih snimatelja u 2016. godini, na Ponta Lopudu će održati masterclass s talentiranim snimateljicama iz regije. Iz Monikine bogate karijere vrijedi izdvojiti rad na islandskom filmu „Under the Tree za koji je dobila nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Dublinu, brojne nominacije na festivalima poput Sundancea i Camerimagea, a članica je organizacija International Cinematographers Guild, Polish Society of Cinematographers i European Film Academy.

Sudionice masterclassova također su redom uspješne snimateljice: Maja Radošević srpska je snimateljica iza koje je više od dvadeset kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, a tu su još i mlada hrvatska snimateljicaMagdalena Ptiček, zatim Eva Kraljević, hrvatska snimateljica i redateljica dokumentarnih filmova, koja je u posljednjih 15 godina snimila više od 20 kratkih, srednjemetražnih i dugometražnih filmova, a režirala je i 4 dokumentarna filma,Dubravka Kurobasa, hrvatska snimateljica, kojoj je domaći omnibus „Duboki rezovi” donio čak dvije nagrade: posebno priznanje žirija SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe u Los Angelesu 2019., te Zlatnu arenu za kameru na Pulskom filmskom festivalu 2018. godine.

Ovogodišnjem Ponta Lopud festivalu kao poseban gost i moderator pridružit će se i Cristi Puiu, rumunjski scenarist i redatelj poznat po nagrađivanim filmovima „The Death of Mr. Lazarescu“ (Festival u Cannesu 2005.), „Aurora“ (Festival u Cannesu 2010.), „Stuff & Dough“ (Quinzaine 2001.), „Sieranevada“ (Festival u Cannesu 2016.) i „Malmkrog“ (Berinale 2020.). Njegov kratki film „Coffee and Cigarettes“ nagrađen je Zlatnim medvjedom na Berlinaleu 2004. godine. Smatra se pokretačem rumunjskog novog vala i jednim od najznačajnijih filmskih stvaratelja današnjice.

Najljepše priznanje koje je Ponta Lopud mogao dobiti povratak je prošlogodišnjih mastera na ovogodišnje izdanje festivala. Naime, i ove godine očekujemo redatelje i oskarovce Pawela Pawlikowskog i Danisa Tanovića, kao iscenarista, redatelja i producenta Michela Franca, u ulogama moderatora na masterclassovima. Pridružit će im se i mađarska redateljica Lili Horvát i srpski redatelj Ognjen Glavonić.

Lili Horvát mađarska je redateljica i scenaristica čiji je prvi igrani film „Dijete srijede“ pobijedio u natjecateljskom programu East of the West na Filmskom festivalu u Karlovim Varima 2015. godine. Njezin drugi igrani film „Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji 2020., prikazivan je i na festivalima u Torontu i Busanu te osvojio je mnoge nagrade diljem svijeta. 

Ognjen Glavonić srpski je redatelj i filmski producent čiji je dokumentarni film „Dubina dva“ premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2016., a debitantski dugometražni film „Teret“ u Cannesu u programu Directors’ Fortnight 2018. Njegovi radovi također su prikazivani na mjestima kao sto su MOMA, MOMI, Lincoln Center u New Yorku, Centre Pompidou u Parizu te ICA u Londonu. Glavonić je direktor i suosnivač Pančevo film festivala.

U šest festivalskih dana, sudionici i publika moći će uživati i u večernjim filmskim projekcijama na jedinstvenim lokacijama pod zvijezdama, izuzetnom ambijentu tvrđave Franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta. 

Ponta Lopud festival održava se od 22. do 27. lipnja 2022.