Ususret Danu općine, na Lastovu se u nadolazećim danima priprema vrlo bogat kulturni, znanstveni i sportski program. Iz Turističke zajednice poslali su priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Jesen na Lastovu počinje uz bogat kulturni, znanstveni i sportski program. Povodom Dana Općine Lastovo i blagdana Sv. Kuzme i Damjana, od subote do ponedjeljka uživamo u glazbi. U ponedjeljak je tradicionalni 9. cross Sv. Kuzme i Damjana, a slijedi nam 10. i posljednje lastovsko izdanje simpozija Anatomija otoka.
24. rujna u subotu u goste nam iz Dubrovnika dolazi Kvartet Sorkočević u sklopu programa „KLAsika na LA!“. Osnovan je 1988. godine, nosi ime dubrovačkog skladatelja, prvog hrvatskog simfoničara iz 18. stoljeća. Osnovali su ga profesionalni akademski glazbenici i priznati hrvatski umjetnici. Po broju koncerata tijekom godine spada među vodeće hrvatske ansamble i do sada ga je čulo više desetaka tisuća slušatelja, stoga ga glazbeni kritičari nazivaju vrijednim i usviranim. Član je hrvatske udruge orkestara i komornih ansambla. 2022. godine je dobitnik nagrade Grada Dubrovnika.
Sastav ansambla je jedinstven (flauta, violina, klavir, kontrabas) i omogućuje širok repertoar tako da se u programu ovog ansambla često nalaze i orginalni aranžmani simfonijskih djela Leopolda Weningera urađenih za ovakav ansambl. Svi članovi ansambla posjeduju vrlo vrijedne majstorske instrumente što ovom ansamblu daje posebnu boju.
Članovi kvarteta su Slobodan Begić – violina (umjetnički voditelj ansambla), Danijel Begić – kontrabas, Đive Kušelj – flauta i Stefani Grbić – klavir, a koncert će se održati pred trijemom crkve Sv. Kuzme i Damjana.
Na istom mjestu, u nedjelju 25. rujna svoj završni ovosezonski nastup u sklopu Kulturnog ljeta Lastovo priređuje nam Ženska klapa Ladesta s gostima. Uz lokalnu mušku klapu Fumari, Ladesticama će se ovaj put s kratkim programom pridružiti i ženska klapa Fritula iz – Kopra. Osnovana je na inicijativu predsjednice društva Jasmine Čuturić, koja je godinama pjevala na otoku Korčuli s danas nažalost pokojnim Ivanom iz Prižbe, brijačem Bricotom iz Velaluke i članovima klape Ošjak te ponijela iskru te ljubavi prema pjevanju u Sloveniju. Povodom ovog okruglog jubileja opet dolaze na Korčulu, a prvi put i na otok Lastovo s kojim ih veže Janes Vlašić, voditelj klape Ladesta.
Na sam Dan općine priređujemo gostovanje Folklornog ansambla Linđo iz Dubrovnika koji će u ponedjeljak nastupiti ispred škole zajedno s KUD-om Lastovo. Pedesetogodišnje iskustvo i bogat, raznovrsni program obećavaju impresivnu završnu svečanost kojom će Lastovo dočekati i sudionike simpozija Anatomija otoka čiji će se program održavati u Društvenom centru Lastovo.
Ranije istog dana, od 16 sati, trči se i 9. jesenski cross Sv. Kuzme i Damjana, iniciran i podržan od Stjepana Ivelje, sportaša i jednog od mnogobrojnih Lastovaca koji su preselili u Australiju, ali nisu izgubili ljubav prema rodnom otoku. Cross je iznimno veselje naročito najmlađim Lastovcima koji počinju sudjelovati već u vrtićkoj dobi, a otvoren je svim generacijama te gostima koji se zateknu na otoku. Prijave u četiri kategorije traju do ponedjeljka u podne.
U listopad ulazimo s novim astronomskim aktivnostima, a ovaj uvod u jesen na Lastovu najava je i kontinuiranih programa Turističke zajednice Općine Lastovo, Parka prirode Lastovsko otočje, Društvenog centra Lastovo i brojnih drugih lokalnih aktera koji doprinose raznovrsnosti sadržaja u kojima može uživati lokalno stanovništvo – navode u priopćenju iz TZ Lastova.