“Oldtimer Cabrio Rally“ na ruti Sarajevo – Neum – Dubrovnik u naš grad stiže u subotu 24. lipnja. Rijetki modeli kabrioleta, njih 44 iz Europe, ali i svijeta, zablistat će na parkiralištu Grand Hotela Park, kao posebna izložba povijesti autoindustrije, ali i velike ljubavi njihovih vlasnika, koji su ih, usprkos vremešnosti, održali u voznom stanju.

Među brojnim zanimljivim modelima je i replika Graf & Stift Double Pheatona, kabrioleta u kojem su se u lipnju 1914. u Sarajevu, tijekom atentata, koji je pokrenuo 1. svjetski rat, vozili austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija.

Oldtimeri uvijek i svugdje privlače pozornost. Vrijednost vozila, koja dolaze, mjeri se u milijunima eura, ali njihovim vlasnicima, oni su nemjerljiva emotivna vrijednost. Najstarije vozilo, koje će biti izloženo je američki Dodge Touring iz 1921., kojeg je njegov vlasnik u lošem stanju kupio u Arizoni. Restaurirao ga je pune dvije godine. Sad je tehnički ispravan i registriran, a zanimljivo je kako ima drvene žbice na kotačima, kaže Enrico Sforza, organizator 4. Međunarodnog Oldtimer Cabrio skupa.

Osim ova dva vozila, na izložbu pod otvorenim nebom, stiže profinjeni britanski Morris cabrio Roadster MG, automobil kakav se može naći u luksuznim garažama engleskih lordova, kao i Daimler Barker Sports Special, koji je nazvan po tada najpoznatijem britanskom dizajneru automobila Barkeru, a krasi ga prednji dio karoserije od specijalnog čelika.

Morgan 4/4 među Britancima je dosegnuo kultni status, a od 1936. proizvodili su ga pune 83 godine. Gornji dio njegove karoserije izrađen je od plemenitog drva, a Morgan koji stiže u Dubrovnik bio je u vlasništvu kapetana duge plovidbe, koji ga je kupio u Britaniji i potpuno restaurira 2002.

Britanski je i sportski dvosjed “Jaguar SS 100“ iz 1964, smatra se jednim od najljepših automobila. Taj se model proizvodio od 1936. Oznaka “SS 100“ značila je da taj automobil može postići brzinu veću od 100 milja na sat (160,93 km/h), što je tada bila zavidna brzina.

Ljubitelji automobila na parkiralištu Grand Hotela Park će, među ostalim, moći razgledati i Fiat 124 Spider, rally verzijom, kojim se talijanska tvornica iz Torina i danas ponosi. Zatim Chevrolet Corvette iz 1954., na kojem je General Motors prvi put primijenio neke tehnološke izume te postigao tada zavidnu snagu od 150 KS (konjskih snaga). Alfa Romeo, model Spider 1600 proslavio je Steve McQueen, a zbog Fellinijevih i Antonionijevih filmova zaludio je SAD.

U Dubrovnik će stići i jedan od samo 400 proizvedenih Jaguar e type od 241 KS, čak iz dalekog Johanesburga, ali i jedan od samo par tisuća izrađenih Porsche 964 Carrera 4 cabrio s pogonom na sva četiri kotača.

Organizatori pozivaju građane da im se pridruže i razgledaju ovu jedinstvenu izložbu Oldtimera, koja će za javnost biti otvorena na parkiralištu Grand Hotela Park u subotu 24. lipnja od 19:30 do 24:00 sata.