U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik sutra 29. siječnja s početkom u 18 sati otvorit će se izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod nazivom Komarci – najsmrtonosnije životinje na Zemlji. Autori izložbe su dr. sc. Iva Mihoci i Petar Crnčan. U izložbi su prikazane vrijedne zbirke komaraca u Republici Hrvatskoj, važne biološke karakteristike ove značajne vektorske skupine, kao i životni ciklus komarca u akvariju, a kako bi se posjetitelji upoznali s morfologijom razvojnih stadija. Izložbom se prezentiraju invazivne vrste komaraca te načini njihovog unosa kao i snažan vektorski potencijal. Prikazuju se i brojne metode suzbijanja komaraca u Hrvatskoj i to u različitim stadijima. Izložba je u prezentacijskom smislu obogaćena i tehnologijom hologramskog prikaza, a koji se pokazao kao izvrsna metoda vizualizacije ovih sitnih organizama.

Ova izložba je ujedno i okosnica programa Noći muzeja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik koji uključuje edukativno-kreativne radionice, kviz znanja te koktel zabavu uz glazbu u atriju Muzeja.

Program Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik povodom obilježavanja manifestacije Noć muzeja

(31. siječnja 2020.)

18:00 – 18:45 Radionica Zanimljivosti o komarcima

Djeca će u kratkom i zanimljivom predavanju čuti mnoštvo zanimljivosti o komarcima i kukcima općenito. Promatrat će ih kroz mikroskop i učiti o morfologiji kukaca. Kreativnost će pokazati u izradi edukativnih listića raznim likovnim tehnikama. Radionica je namijenjena predškolskom i osnovnoškolskom uzrastu.

18:45 – 19:00 Kviz znanja za najmlađe

19:15 – 20:00 Radionica Biologija komaraca

Biologija komaraca radionica je namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta u kojoj će učiti o životnom ciklusu i razvojnim fazama komaraca. Mikroskopom i povećalima proučavat će njihovu morfologiju, naučit će što im je neophodno za život, kako prezimljuju, kako se hrane, te koje biljke mogu otjerati najtvrdoglavije komarce i obraniti se na prirodan način od ovih napornih kukaca.

20:30 – 23:00 Koktel zabava uz glazbu u atriju Muzeja

18:00-01:00 Dostupne aktualne izložbe PMD-a: Tijelo moga tijela, Domi sum, Pod pritiskom, Lepidoptera i Ljepota detalja, transformacija i struktura – Kokolitoforidi Jadrana