Otvorenjem izložbe „Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ autora dr.sc.o. Zvonka Martića u četvrtak, 23. rujna u žitnici „Rupe“ započeo je projekt „Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe“. Projekt zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovački muzeji, uz potporu Udruge za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“, povodom 70. obljetnice osnutka Hrvatske matice iseljenika i Dana europske baštine 2021.

Na izložbi je predstavljena građa iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra „Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, koja je utemeljena s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini. Izložba je multimedijalnog karaktera te, pored video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić.

Uz autora dr.sc.o. Zvonka Martića, na otvorenju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Julijana Antić Brautović, voditeljica Hrvatske matice iseljenika – podružnice Dubrovnika Maja Mozara, voditelj projekta Ivica Kipre, dok je izložbu otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.