Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dom Marina Držića s veseljem poziva na otvorenje izložbe radova djece polaznika višemjesečne likovne radionice „Držićev idealni svijet“ u četvrtak, 18. svibnja 2023., u 18. sati.
Marin Držić opisao je idealni svijet u glasovitom prologu Dugog Nosa koji prethodi radnji njegove najpoznatije komedije „Dundo Maroje“, a polaznici radionice ovom izložbom donose „Držićev idealni svijet“ u obliku mobila. Od ožujka do svibnja 2023. pod vodstvom mentorice Jasmine Runje, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, od glinamola su oblikovali likove, životinje, biljke, predmete i građevine vezane uz Držićev život i djelo koje su obojili akrilnim bojama, povezali najlonskom strunom te vješali o drvene križne konstrukcije stvarajući tako pokretne skulpture.
Mobil je u vječnoj mijeni jer se uslijed strujanja zraka pomiču uravnoteženo ovješeni pomični dijelovi te transformiraju izgled objekta. I priroda je u stalnoj mijeni. Za razliku od Držićevog idealnog svijeta u kojem vlada vječno proljeće, u stvarnosti mora postojati i zima u kojoj zemlja miruje i odmara. Do sljedećeg proljeća, kada sve oživi, uveseljavati nas mogu i ove kreativno oblikovane i oslikane pokretne skulpture te nas podsjetiti kako u mašti uvijek možemo stvoriti naš idealni svijet.