Nova knjiga Ivane Lovrić Jović, Appendinijeva Gramatika ilirskoga jezika, jezičnopovijesna studija s prijevodom i transkripcijom uz pretisak, izišla je u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Predstavlja se u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji, 1. rujna 2022. godine u 19 i 30. Uz autoricu knjigu predstavljaju: ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić, voditeljica Odjela za povijest hrvatskoga jezika u Institutu i urednica knjige, dr. sc. Marijana Horvat, povjesničarka knjige, dr. sc. Vesna Čučić te povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen.

Mjesto predstavljanja knjige ujedno je i mjesto gdje je pijanist Frano Marija Appendini bio prefekt i profesor peto razredne gimnazije (Gimnasia Rhacusini), vjerojatno i mjesto gdje su dijelovi ove gramatike i nastajali.

S obzirom na činjenicu da je Appendini opisao dubrovački jezik pisaca i dubrovački govor puka, ovaj se opsežni priručnik može smatrati gramatikom dubrovačkoga govora.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sponzorirani članak