Iznimno aktivna povjesničarka književnosti i književna kritičarka, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku, Katja Bakija nedavno je održala vrlo zanimljivo predavanje u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik koje je posvetila dubrovačkom pjesniku Mavru Vetranoviću.

– Povod je bila 540.godišnjica njegova rođenja. Riječ je o zaista velikom, a nepravedno zanemarenom, dubrovačkom pjesniku koji je imao i vrlo zanimljiv život. – istaknula je Bakija, koja dubrovačkoj književnoj povijesti ne uči samo studente već i osnovnoškolce i to u sklopu projekta “Gdje je tezoro?” Doma Marina Držića.

– Djeca se jako zainteresiraju najprije za život, a potom i djelo našeg slavnog komediografa. Iako se danas više akcenta stavlja na učenje primjenjivih vještina činjenica je da nam spoznaje o kulturnoj baštini omogućuju razvoj, a na žalost ne poznamo je dovoljno. Ipak, optimist sam i ne vjerujem da će knjiga i čitanje postati stvar prošlosti. – zaključila je Katja, te najavila novi broj časopisa Dubrovački horizonti kojeg uređuje preko dva i pol desetljeća.

Razgovor pogledajte u videu od 22. minute.