Predstava „Pod istim krovom“ u režiji Ivane Janošev i koprodukciji udruge Kulturanova i mađarskog manjinskog Novosadskog pozorišta – Újvidéki Színház, a nastala u sklopu EU projekta Port of Dreamers, na programu 72. Igara je u četvrtak i petak, 29. i 30. srpnja u 21.30 sati u Lazaretima. Ulaznice za obje izvedbe su rasprodane.

Predstava „Pod istim krovom“ adaptacija je istoimene knjige H. Sußebacha i A. Baitara, koja je zapravo dnevnik jednog Nijemca i jednog Sirijca. Nijemac Henning prima Sirijca Amira u svoju kuću i on postaje dio njihove obitelji, a Henning i Nicole postaju njegovi njemački mama i tata. Amir, Henning i Nicole, pod tim jednim krovom provode, kako Nicole u jednom trenutku kaže, eksperiment Amirove integracije u njemačko društvo. Od trenutka kada Amir kroči u njihovu kuću do trenutka kada ju poslije šest mjeseci napušta i odlazi na fakultet, oni se svakog trenutka svog suživota trude da prevladaju predrasude koje imaju jedni prema drugima.

Redateljica Ivana Janošev zajedno s Aleksandrom Mrđen potpisuje i dramaturgiju, a u predstavi igraju Uroš Mladenović, Jelena Galović i Daniel Huszta, scenografi i kostimografi su Attila Antal i Višnja Žugić, skladatelj je Jovan Živanović, a producent Milan Vračar. Predstava je svoju premijeru imala u veljači ove godine u Novosadskom pozorištu. Projekt Port of Dreamers unutar kojeg je nastala predstava, sufinanciran je sredstvima Europske unije iz programa Kreativna Europa – potprogram Kultura, a bavi se stogodišnjom poviješću migracija na europskom kontinentu.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.