Na Tijelovo, svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove, 8. lipnja dubrovački biskup mons. Roko Glasnović predvodit će misu u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku s početkom u 19 sati.

Nakon mise slijedi Tijelovska procesija ulicama Grada u kojoj će se nositi Presveti Oltarski Sakrament čime vjernici javno ispovijedaju svoju vjeru u stvarnu Kristovu prisutnost u prilikama kruha i vina.

Izravan poticaj za uvođenje ovog blagdana u Katoličkoj Crkvi bilo je viđenje redovnice augustinskog reda, Julijane iz Liège-a 1209. godine. Nakon toga je njezin biskup 1246. godine uveo slavlje tog blagdana za svoju dijecezu, a papa Urban IV. ga je 1264. proširio na cijelu Zapadnu Crkvu.

Od 1317. godine svetkovina se obvezno slavi u cijeloj Zapadnoj Crkvi u četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva.

U Dubrovniku je procesija na Korosante posebna za članove bratstva Presvetog Sakramenta koje je osnovano davne 1550. godine. Svrha mu je bila, kako je opisano na mrežnoj stranici katedrale, iskazivanje štovanja Presvetom Sakramentu i sudjelovanje kod pričesti bolesnika. Članovi Bratstva bili su pripadnici odličnijih staleža dubrovačkog stanovništva: svećenici, vlastela i odličnije građanstvo. Statut mu je obnovljen 1933. i 1993. godine. To je bratstvo stalno, od svojega nastanka, djelovalo pri stolnoj crkvi. U vrijeme polustoljetne komunističke vladavine druga bratstva, koja su imala nekretnine i posjede, ostala su bez njih, te im je zabranjeno javno djelovanje. Ovo bratstvo, koje nije imalo ništa i koje je bilo vezano uz crkvu i sakristiju, nije nikomu smetalo.