U programu Mjeseca hrvatske knjige, u Putositnicama utorkom, Dubrovačke knjižnice 12. studenoga 2019., ugostit će Maju Klarić koja će održati putopisno predavanje i predstaviti svoju knjigu „Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“, s početkom u 19 sati.

Putositnice utorkom donose jedinstvenu putopisnu priču Maje Klarić o Japanu i drevnom budističkom hodočašću na otoku Shikoku, najmanjem od četiri glavna japanska otoka. Hodočašće se sastoji od 88 službenih hramova i brojnih drugih svetišta, a podrazumijeva spajanje svih 88, zatvaranjem punog kruga oko otoka. Majin je put trajao skoro dva mjeseca tijekom kojih je s ruksakom na leđima propješačila 1100 kilometara i posvjedočila prelasku oštre zime u toplo proljeće, stigavši na cilj točno u vrijeme sakure, čuvenog cvjetanja trešanja.

Dojmove i  iskustva s puta Maja Klarić pretočila je u knjigu „Približavanje zore: put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku“ koju će ovom prilikom i predstaviti. Knjiga sadrži prozne i poetske zapise oslanjajući se na japansku književnu vrstu haibun u kojoj se miješaju proza i haiku. U tom je smislu idealan način da se čitatelj upozna s tom književnom vrstom, njenom tradicijom i naslijeđem, kao i najvažnijim autorima.

Osim vlastitog putovanja kroz svih 88 hramova, te putovanja pjesnika Matsua Basha i redovnika Kukaija, knjiga donosi i osnovne karakteristike tog puta, osnovne pripremne i logističke informacije, povijesno-kulturološki kontekst putovanja, opise i legende vezane uz hramove te uvod u budizam i zen-budizam, a može se čitati i kao spiritualna potraga za promjenom i suočavanje s prolaznošću života, kao duhovno putovanje na više razina.