U galeriji Otok 16. ožujka u 19 h otvorit će se izložba Viktora Daldona naslovljena Korekcije.

Riječ je o intervencijama odnosno korekturama nekih starijih slika ili totalnim preslicima ranijih radova koji potpuno negiraju prvotnu sliku i tretiraju je tek kao podlogu, slikom impregnirano platno. Korekcije su umjetnički impuls, gesta kojom umjetnik izražava nezadovoljstvo trenutnom pozicijom i vidljivošću (svog) umjetničkog rada u društvu.

Viktor Daldon nas zapravo podsjeća da je umjetničko djelovanje društvena činjenica, ali i potreba koju smo, iskrzani raznim epidemijama, ideologijama i sveopćom turistifikacijom, u potpunosti zanemarili. U tom križarskom pohodu na svoj umjetnički rad Daldon sliku tretira kao svojevrsni work in progress, stalnu mijenu, koja je na rubu preživljavanja, jer uvijek postoji mogućnost njenog konačnog uništenja.

Viktor Daldon korigirao je neke od slika iz serije Suveniri kao i slike iz serije Psovke, ali na izložbi ćemo vidjeti i slike koje bismo mogli nazvati prostornim korekcijama, svojevrsnim pejzažima, kao mali iskorak u percepciji prirode, kao i one koje govore o ratnim strahotama.
U svakom slučaju, korekcije nisu tek ispravci umjetnika nezadovoljnog svojim radom, korekcije su čvrst stav autorefleksivne umjetničke ideje kao stvaralačke, društvene akcije.

Uvodni tekst za izložbu napisala je Helena Puhara.

Izložbu se može pogledati u Galeriji Otok do 12. travnja, radnim danima od 12 do 19 h.

Program Galerije Otok u 2023. podržavaju i omogućuju Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Dubrovnik.