Obilježavanje Orlandove godine zaključit će koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra i gostiju u nedjelju, 15. prosinca u Kazalištu Marina Držića.

Koncert organizira Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Dubrovačkim ljetnim igrama i Kazalištem Marina Držića. Ulaz na koncert je slobodan no besplatne ulaznice potrebno je prethodno preuzeti na blagajni Kazališta Marina Držića.

Koncertom će ravnati maestro Marc Tardue, a u programu uz DSO sudjeluju Mario Lale (FA Linđo), Nikoleta Ivanković i Dario Gverović. Na programu se nalaze djela dubrovačkih skladatelja, Luke Sorkočevića, Borisa Papandopula, zatim djelo “Orlando, vitez Grada” Line Ivanković (arr. Damir Butigan), dvije praizvedbe: “Orlando” Davora Bobića te “Orlando 600” Damira Butigana. Prikazat će se i animirani film “Orlando sanja”, kao i ulomak iz predstave „Captum fuit!“ studenskog teatra Lero te će se izvesti tradicionalna Dubrovačka kontradanca u aranžmanu D. Butigana.

Više o Orlandovoj godini 2019.

U godini kada Grad Dubrovnik cjelogodišnjim programom obilježava 600. obljetnicu postavljanja Orlandovog stupa, sve je bilo u znaku ovog viteza, svjetovnog simbola dubrovačke državnosti, njegove povijesti i urbaniteta, svjedoka njegove prošlosti. Bogatom programu obilježavanja šest stoljeća Orlanda u Dubrovniku, uz ustanove u kulturi, priključile su se brojni umjetnici, udruge, sportski klubovi, ali i dubrovačke škole i vrtići. Orlandov stup ukrasio je prigodnu dopisnicu Hrvatske pošte, izrađeni su posebno dizajnirani suveniri inspirirani Orlandom, dok je kameni vitez za svoj okrugli rođendan počašćen za tu prigodu osmišljenim sladoledom, čokoladom i koktelom. Različite radionice, predavanja, izložbe, koncerti, video projekcije, slikovnice i stripovi, dramske i lutkarske predstave, sva ta događanja, njih više od 50, bila su dio cjelogodišnjeg programa, a omiljeni dubrovački vitez „oživio“ je i na društvenim mrežama. Simbolično, Orlandova godina započela je složenim procesom monitoringa pukotina na stupu, preduvjetom svih budućih radova na sanaciji oštećenja.