Dubrovački simfonijski orkestar u svom punom sastavu nastupit će ovoga petka, 28. svibnja ispred Kneževa dvora i to pod ravnanjem šefa dirigenta Marca Tadua. Početak koncerta je u 21 sat. Publika će imati priliku poslušati Schubertovu Uvertiru u talijanskom stilu u C duru te Simfoniju br. 5 u B duru, dok će kao solist u Varijacijama na rokoko temu, op. 33 P.I. Čajkovskog nastupiti vođa violončela u DSO-u Vid Veljak.

Ovaj mladi i talentirani glazbenik violončelo je počeo učiti u trećoj godini života, a zapazivši njegov talent u vrlo ranoj dobi, prof. Valter Dešpalj poziva ga u svoju klasu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje kao četrnaestogodišnjak uspješno polaže prijemni ispit. Pobjednik je brojnih natjecanja među kojima su i međunarodna natjecanja Antonio Janigro u Poreču te Daleki akordi u Splitu, a 2015. godine bio je finalist prestižnog violončelističkog natjecanja ‘Guilhermina Suggia’ u Portugalu. Kao solist nastupao je uz pratnju Stuttgartskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Zagrebačke Filharmonije, Zagrebačkih solista, Riječkog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Cantus ansambla. Od ožujka 2019. godine zaposlen je kao vođa violončela u Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a iste godine objavljen je i njegov album Resonance(s).

Dirigent Marc Tardue rođen je u SAD-u, a tijekom svoje karijere nagrađivan je brojnim prestižnim nagradama, kao što su nagrada Međunarodnog natjecanja CIEM ‘Ernest Ansermet’ za dirigente te prestižna ‘Swiss Prize’. Bio je glazbeni direktor francuskog Ensemble Instrumental de Grenoble, švicarskog Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique de Bienn, portugalskog Orquestra Nacional do Porto, a gostovao je kod brojnih europskih orkestara i na brojnim festivalima. Francuska vlada nagradila je titulom ‘Chevalier des Arts et Lettres’ za izvanredna umjetnička postignuća, Portugalsko ministarstvo kulture nagradom Medalha de Mérito Cultural, a Armensko ministarstvo kulture Gold Medal Diplomom za značajn doprinos razvoju kulturnih odnosa između Njemačke i Armenije. Od listopada 2018. obnaša funkciju šefa dirigenta DSO-a.

Dodatne informacije o kupnji i rezervaciji ulaznica dostupne su na brojeve 091 613 7314 i 417 110 te email sales@dso.hr.