FOTO: Vedran Levi

U suradnji Dubrovačkih knjižnica i Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik (USUD), 30. listopada održala se promocija slikovnice i književno – glazbena večer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Ana Bašić predstavila je dječju slikovnicu ”Šaljivi brojevi” koji na primjeren način uči djecu kako se pišu osnovni brojevi i što oni znače.

– Ovo nije prva slikovnica niti posljednja, ona na edukativan način uči djecu predškolskog i školskog uzrasta kako na jedan slikovni način, jer je slika ono što se prvo doživi zatim slova i brojevi, iz prirode vadimo kontekst značenja nekoga broja. Ako u startu uspostavimo pravi odnos s prirodom lako ćemo imati i odnos prema matematici – objasnila je autorica slikovnice.

Slikovnica nije obojana, već je djeci prepuštena u interakciju crteža i slikovne obrade istog, kako bi dojam upoznavanja samog broja bio efektniji, a pisana je u stihu. Glavni i sporedni likovi slikovnice su životinje koje poprimaju govorni jezik, pa je komunikacija između čitatelja i ‘Šaljivih brojeva’ jednostavnog karaktera, dok djeci omogućava među ostalim da razvijaju i svoju kreativnu osobnost. U promociji slikovnice sudjelovao je i Dječji zbor Dubrovnik koji vode Sanja Dražić i Paola Dražić Zekić, a Bašić im je na kraju poklonila slikovnice.

Nakon toga uslijedila je književno – glazbena večer u kojoj su svoje stihove čitale Katica Protić, Janja Previšić, Diana Hilje, a Antun Anđelić je predstavio i svoju prvu zbirku ‘’Poezija moje duše’’. Događaj su uveličale i glazbene izvedbe operne pjevačice Diane Hilje, prof. klavira Marine Asić, i na gitari učenice muzičke škole Katarine Mrvalj.