Miro Bronzić, voditelj i utemeljitelj Ljetne škole filma Šipan (LJŠFŠ) gostovao je u ovotjednom Kulturnom razgovoru s Žarkom Dragojevićem te se osvrnuo na bogatu arhivu i stvaralaštvo djece i mladih u sklopu festivala kroz proteklih 19 godina.

“Nezaboravno ljeto je za nama, onih tradicionalnih 10 dana od 4. do 14. kolovoza Šipan smo opet pretvorili u malu filmsku oazu. Ove godine održane su 4 radionice na kojima je sudjelovalo 55 polaznika te su nastala 4 filma; 3 igrana i 1 animirani.” – kazao je Bronzić, a u emisiji su premijerno na TV-u prikazani filmovi “Povratak Šipana” i “Žabica”.

Bronzić je najavio i ovogodišnje izdanje DUFF–a, Filmskog festivala djece i mladeži zemalja Mediterana koji se organizira od strane Kinematografa Dubrovnik uz potporu Udruge za promicanje medijske kulture – LUŽA i LJŠFŠ: “Selekcijski posao za ovaj DUFF je završen, mislim da je bilo točno 356 filmova u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma koje su vezane samo za prijavitelje iz zemalja Mediterana. Od prije par godina uz kategoriju eksperimentalog filma uveli smo tematsku kategoriju te za obje primamo prijave iz cijelog svijeta. Imat ćemo filmove iz Rusije, Turske, Izraela, Indije,… tako se DUFF proširio na puno širi ‘bazen’ izvan kruga Meditarana. Ušlo je ukupno 50 filmova u konkurenciju i bit će podijeljeni u 7 do 8 službenih revijskih projekcija u razdoblju od 13. do 16. listopada.”

U Dubrovniku je također proteklu nedjelju 18. rujna boravio gospodin João Paulo Macedo, predsjednik Međunarodne federacije filmskih društava (IFFS). Federaciju su 1947. godine u Cannesu (Francuska) osnovala filmska društva iz zemalja diljem svijeta, a danas okuplja organizacije i udruge iz preko 40 zemalja. U društvu gospodina Maceda bio je i gospodin Dragan Milinković Fimon, eminentni sveučilišni profesor, producent, dramatičar i redatelj bogate karijere. Svrha posjete je bila upoznati se s radom Dubrovačkog filmskog festivala (DUFF), udruge Škola filma Šipan te Udruge Luža. Ovom prigodom snimljen je i kratki intervju od strane gospodina Nikole Dupera, a prilog je također emitiran u programu DU TV.

Cijelu emisiju “Kulturni razgovor” u kojoj je gostovao voditelj LJŠFŠ, Miro Bronzić, možete pogledati na YouTube kanalu Dubrovačke televizije.