Restauratorica papira, Valnea Džamarija, gostovala je u večerašnjoj emisiji “I to je život”, urednice i voditeljice Orlande Vlahušić Prkačin, u kojoj je ispričala sve o postupku ručne proizvodnje kvalitetnog papira te izradi pozivnica i kuverti za vjenčanje.

Gledatelji su saznali kako izgleda postupak restauracije papira, koliko je taj postupak zahtijevan te na kojim radnim mjestima restauratori papira mogu raditi. Restauracija papira je jako zahtjevna, ali i iznimno zanimljiva. Iziskuje preciznost, strpljenje i detaljno istraživanje prije samog početka rada. Također, gledatelji su mogli vidjeti kako izgleda postupak ručne proizvodnje kvalitetnog papira, kao i izrada pozivnica i kuverti za vjenčanje. Sam proizvodni proces je veoma složen.

Valnea Džamarija je otkrila kako, osim rada s papirom, voli i voštane pečate, kaligrafiju, zapravo, sve što je starinsko. Tijekom emisije je pokazala kako se izrađuju voštani pečati, ali i ispričala što joj je najteže, a što najdraže raditi. Mladim ljudima koji se odluče za ulazak u poduzetničke vode treba, ističe Valnea, pružiti podršku jer je nedostatak financijskih sredstava jedna od glavnih prepreka. S druge strane postoje razne edukacije i programi koji mogu olakšati taj put. U budućnosti se vidi u istom poslu, a mladim ljudima je poručila da se ohrabre i krenu za svojim snovima.

Sve o ručnoj proizvodnji papira pogledajte u videu ispod ili u petak, u 14.00 sati, na Dubrovačkoj televiziji!