Mjesec materinskog jezika obilježava se još od 2001. godine, a time se na jednoj široj razini htjelo ukazati na važnost jezika i naroda kojem pripadamo, a koji je temelj nacionalnog identiteta i riznica kulturnog sjećanja. Izvanredna profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku i profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Katja Bakija, tom se prigodom osvrnula na Mjesec hrvatskog jezika i na veliku važnost koju je kroz povijest imao naš jezik, posebice u vidu stvaranja identiteta našeg naroda.

Jezik i pojmove smo skloni prihvaćati olako jer smatramo kako je jezik koji govorimo nešto samo po sebi dano. Uvijek se pozivam na velikog rimskog učitelja govorništva, Kvintilijana, koji je rekao kako se govornikom nekog jezika ne rađa, već se postaje. Moramo učiti i jezike drugih naroda jer u njima leži put prema sporazumijevanju, širenju obzora i kulture, no svakako ne smijemo zanemariti brigu o našem jeziku. Jezik u sebi ima nekoliko značenja. Osim što je organ govora, najčešće ga koristimo kao označnicu jezika jednog naroda. Ali on je i sustav, medij bez kojeg ne bi uopće bilo ni komunikacije ni čovjeka, ni svega onoga što je čovjek stvorio. Sjetimo se samo Biblije koja kaže kako u početku bijaše riječ.- pojasnila je Bakija.

Osvrnula se i na način na koji je pojava Interneta promijenila jezik i odgovornost koju mediji prema jeziku imaju, a koja se često zbog brzine protoka informacija, gubi. Istaknula je kako ne trebamo odbacivati strane riječi koje ulaze u naš jezik jer se na taj način naš vlastiti obogaćuje, no kako ga moramo čuvati i o njemu učiti.

Jezik je medij kojim izražavamo naša najintimnija čuvstva. To nije samo jezik priopćavanja nego je to i jezik ljubavi, zavođenja, privrženosti, straha, strepnje, čežnje. On nas prati od početka do kraja. To je ona duboki i intimni dio nas i doista smo kao što je Sokrat rekao- ono što govorimo.- istaknula je Bakija.

Cijeli razgovor s izvanrednom profesoricom na Sveučilištu u Dubrovniku i profesoricom hrvatskog jezika i književnosti, Katjom Bakijom, pogledajte u videu od 21. minute.