Nakon duge pauze uslijed strogih epidemioloških mjera, jazz glazbenik i skladatelj Ivan Bonačić se vraća na scenu i to u društvu Matije Dedića. Koncert će se održati 6. veljače u Kazalištu Marina Držića, a s obzirom kako je broj mjesta ograničen, sugrađanima se preporuča što prije ‘ugrabiti’ svoje ulaznice. Bonačić je naglasio kako ništa ne može zamijeniti sviranje pred publikom i tu povezanost, te kako je do suradnje s Matijom Dedićem došlo nakon jedne od zajedničkih svirki.

-Napravili smo program koji će sadržavati nekoliko segmenata i različitih repertoara. Bit će nekoliko skladbi iz mojeg autorskog opusa, te nekoliko skladbi koje su u jazz svijetu poznate no nekad prođu ispod radara. Moramo poštovati i ono što mi nazivamo jazz policija i odsvirati par jazz standarda kojih ima jako puno pa smo odabrali neke koji nama odgovaraju.- dodao je Bonačić o tome kako će sam koncert izgledati.

Nije se mogao ne osvrnuti i na to koliko je pandemija otežala uvjete rada glazbenicima posebice onima koji rade samostalno i van klasičnog radnog vremena, za što nažalost u Hrvatskoj još nema sluha, dok su potpore glazbenicima u Europi regulirane i dovoljne za normalan život. Razgovarao je i o jazz publici u Hrvatskoj, te istaknuo kako je velik broj zaljubljenika u Zagrebu i Rijeci no ni u Dubrovniku ih ne manjka, iako manjka koncerata ove vrste koji bi privukli i turiste.

-Trudimo se zadnjih desetak godina odgajati dubrovačku publiku da dolaze na jazz koncerte i da ti koncerti nisu nužno povezani uz još nešto, već da se radi samo o muzici kao jednom kulturnom glazbenom izričaju te kako to ne mora nužno biti povezano uz neki marketinški trik, nešto što bi umanjilo samo značenje jazza ili što bi imalo neku potpunu komercijalnu turističku vrijednost, nego čisto kao jedan kulturni segment, da imamo u Dubrovniku nešto ponuditi i iz tog smjera.- rekao je o jazz sceni u Dubrovniku.

Bonačić se osvrnuo i na album koji je izdao 2017. godine kao i na prošlogodišnje veliko priznanje od strane struke koje je još jednom potvrdilo njegov izniman talent, a otkrio je i kad možemo očekivati novi album.

Cijeli razgovor s jazz glazbenikom i skladateljem Ivanom Bonačićem pogledajte u videu od 24. minute.