Glazbeni program obljetničkih 70. Dubrovačkih ljetnih igara otvorit će u četvrtak, 11. srpnja u 21.30 sati gala koncert u izvedbi Orkestra Državne opere Donje Saske i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić s vrsnim solistima – sopranisticom Evelin Novak, mezzosopranisticom Janjom Vuletić, tenorom Tomislavom Mužekom i bas-baritonom Krešimirom Stražancem – pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repušića, na otvorenoj festivalskoj pozornici ispred crkve sv. Vlaha, a izvest će znamenitu Beethovenovu Devetu simfoniju.

Sudjelovanje Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera predstavlja jedno od najznačajnijih inozemnih gostovanja u velikoj obljetnici Dubrovačkih ljetnih igara. Orkestar je utemeljen 1636. godine, usred Tridesetogodišnjeg rata, kao dvorski orkestar, a jedan od njegovih prvih glazbenih ravnatelja bio je Georg Friedrich Händel, dok trenutno tu funkciju vrši Ivan Repušić koji će orkestrom dirigirati i ovom prigodom. Miljeniku festivalske publike, maestru Repušiću ovo je prvi nastup na Igrama od 2012. godine i isteka njegovog mandata pomoćnika intendanta za glazbeni program. U međuvremenu izgradio je zavidnu svjetsku glazbenu karijeru ravnajući brojnim uglednim orkestrima i opernim ansamblima, poput orkestra Njemačke državne opere u Berlinu, Simfonijskog orkestra Berlinskoga radija, Praškog simfonijskog orkestra, Orkestra Münchenskog radija i drugih. Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, kao najugledniji hrvatski zbor, čest je i rado viđen gost Igara. Njihovi visoki interpretativni dosezi potvrđeni su brojnim nagradama i priznanjima među kojima se izdvaja Nagrada Vladimir Nazor. Impresivan popis izvođača ovog gala koncerta čine i vrhunski hrvatski solisti: sopranistica Evelin Novak, mezzosopranistica Janja Vuletić, tenor Tomislav Mužek i bas-bariton Krešimir Stražanac. Sudjelovanje ranije najavljenih solista Khatune Mikaberidze i Daniela Eggerta otkazano je zbog bolesti umjetnika.

Beethovenova Deveta simfonija posljednja je dovršena u opusu koji i bez nje ima veličanstvene razmjere te predstavlja vrhunac svega što je skladatelj napravio u simfonijskoj glazbi. Znamenita je postala zbog svog posljednjeg stavka koji, kao nikad dotad, u nekoj simfoniji uključuje i zbor i vokalne soliste u izvedbi stihova koje je Beethoven odabrao iz Schillerove pjesme Radosti. Danas toliko poznata tema ode prošla je više od dvjesto revizija prije no što je zaprimila finalni, za Beethovena zadovoljavajući oblik. Deveta s pravom uživa jedinstveni status kulturnoga simbola nemjerljiva značaja. „Deveta je sveta“, govorio je Igor Stravinski, potvrđujući njen uzvišeni status. Oda radosti danas je himna Europske unije, ali i više od toga; simbol je borbe čovječanstva za slobodu, pravdu i jednakost te vjere u ljudsku solidarnost, zajedništvo i bratstvo.

Ulaznice za gala koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30% popusta na suvenire.