Predstavljanje knjige „Povijest interneta u Hrvatskoj: Izvorišta i prvo desetljeće“ prof. dr. sc. Mata Brautovića, pročelnika Odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, bit će održano sutra, u utorak 28. rujna u 18:00 sati u sklopu konferencije Informacijska tehnologija i novinarstvo u Interuniverzitetskom centru Dubrovnik. Uz autora, knjigu će predstaviti recenzenti prof.dr.sc. Nenad Prelog i izv.prof.dr.sc. Domagoj Bebić.

Cilj knjige bio je pojasniti političke, ekonomske i društvene te kulturne okolnosti koje su dovele do izgradnje računarskih mreža, odnosno interneta na području današnje Hrvatske u razdoblju od 1980. do 2000. godine. Nastoji se odgovoriti na pitanja kako su na razvoj hrvatskog interneta u promatranom razdoblju utjecali politika, ekonomska situacija, rat, nacionalne i međunarodne organizacije, pojedinci i korporacije. Povijest interneta u Hrvatskoj napisana je na temelju kombinacije primarnih (arhivi pojedinih organizacija i privatni arhivi) i sekundarnih izvora (izvještaja, novinskih članaka, znanstvenih članaka i knjiga) koji su autoru bili dostupni, kao i svjedočenja aktera događaja (Boris Aurer, Predrag Pale, Darko Bulat, Ivan Marić i dr.).

U svojoj recenziji izv.prof.dr.sc. Domagoj Bebić istaknuo je kako „postoji jako malo građe i dostupnih materijala o povijesti Interneta u Hrvatskoj, čime ovo djelo postaje nezaobilazno za sve one koji se bave novim medijima. (…) Autor donosi upravo nevjerojatnu količinu podataka i vrijednih informacija do kojih je sasvim sigurno bilo iznimno teško doći. Iako knjiga donosi jako puno podataka i informacija, to nije utjecalo na izniman stil i lakoću kojom autor prezentira svu prikupljenu građu, što čitanje ove knjige čini zadovoljstvom. Na kraju, ovo djelo pokazuje i kako kroz povijest razvoja Interneta trebamo učiti i razumijevati promjene koje se trenutno događaju i koje će se tek događati, a uzrokovane su razvojem tehnologije.“