Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je sinoć promociji knjige „Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje“ održanoj u dvorani Ivana Pavla II. Knjigu je predstavila glavna urednica i jedna od autorica knjige Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Gordana Buljan Flander je pojasnila da se odlučila na pisanje priručnika kako bi roditelji na jednom mjestu mogli pronaći odgovore na svakodnevne dileme s kojima se suočavaju u odgoju djece, od rođenja do adolescencije.

– Možda je najveće umijeće odgoja učiniti ravnotežu između prezaštićivanja djeteta i davanja autonomije djetetu. Zaista mislim da je odgoj i znanost i umjetnost, roditeljima je teško biti i umjetnik i znanstvenik. Tako da se nadam da će im ova knjiga pomoći u tome. – izjavila je Buljan Flander.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Franković koji je istaknuo važnost odgoja i rada s mladim ljudima, poglavito u današnje vrijeme modernih tehnologija.

– Imao sam pripremljen govor o tome koliko Grad Dubrovnik ulaže u infrastrukturu za djecu, u  vrtiće, u škole, međutim je li samo to dovoljno? Mislim da nije. Treba ići u korak s vremenom i više raditi s mladim ljudima. Što će nam zgrade ako one nemaju dušu i ako ne prepoznajemo probleme? A problema  i izazova uvijek ima. Vjerujem da će ova knjiga dati brojne odgovore i uputiti roditelje i odgajatelje kako ići u korak s vremenom i odgovoriti izazovu modernih tehnologija i svega onoga s čim se mladi susreću – istaknuo je Franković.

Knjiga “Znanost i umjetnost odgoja – Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje” nastala kao plod dugogodišnjeg rada Gordane Buljan Flander i suradnika u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Hrabrog Telefona. Sadržajno prati roditeljstvo od same odluke na roditeljstvo do kraja adolescencije kroz 45 tema grupiranih u 11 cjelina: Temelji roditeljstva, Razvojne teme, Briga o malom djetetu, Odgojne teme, Dijete u vrtiću i školi, Emocionalni svijet djece, Dijete u odnosu s drugima, Svakodnevni život, Naša obitelj se mijenja, Teškoće na putu odrastanja i Kutak za mene. Svi tekstovi donose suvremene znanstvene i stručne spoznaje te konkretne savjete i primjere iz prakse, uz popis korištene literature u kojoj čitatelji – roditelji, odgojitelji i stručnjaci koji rade s djecom, mogu nastaviti istraživati temu.