Još nas 24 sata dijeli do početka završnog turnira 30. izdanja Hrvatskog kupa za seniore. Dakako, nismo zaboravili ni dame, iza njih je 20 kup-izdanja, odnosno ovogodišnje će biti 21., te ćemo i njima posvetiti pozornost. Sada se ipak posvećujemo malo više muškarcima, iz jednostavnog razloga što oni imaju za odigrati jedan stupanj natjecanja više – subotnja polufinala, piše na službenoj stranici Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Znamo kako bi mnogi, pa čak i površniji pratitelji vaterpola u nas, mogli s velikom vjerojatnošću pogoditi finalni par, ali… Kup u svakom sportu ima svoje nepisane zakonitosti, nerijetko je pun iznenađenja, prate ga i mogućnosti senzacionalnih obrata. Kup ima i dodatnu zanimljivost što se za razliku od ligaških natjecanja, igra jedna utakmica. Nema popravka nakon 32 minute, svatko ima pravo na lošiji dan i baš stoga valja biti oprezniji s pojmovima naglašenog favorita u Kupu. U ovom natjecanju, na završnom turniru četiri momčadi, doista i ne samo matematički, svatko ima jednake izglede za konačno veselje.

Dan uoči polufinalnih ogleda, osluhnuli smo sva četiri tabora. Pokušali smo doznati u kakvom stanju, formi dočekuju ovaj turnir. Pokušali smo to doznati od onih koji su za takvo što najupućeniji, od četvorice trenera.

Jadran – Solaris (17.00)

Šibenčani se nakon dvije godine vraćaju na Final Four. Godine 2019. su igrali polufinale s Mladosti i tada izgubili (11:8). Jadran je pak gotovo pa redoviti sudionik ovakvih turnira. Godine 2017. su izgubili finale od Juga (11:4), a godinu dana kasnije im je finale izbjeglo tek u ruletu peteraca kada je Mladost slavila (17:16). Nadalje, Jadran nikada u prebogatoj povijesti ovog stogodišnjaka nije osvojio neki hrvatski trofej. Ljetos su na Zvončacu oformili momčad od koje se traže trofeji. Ovo im je prva prilika.

Mile Smodlaka, trener Jadrana:

Bit ćemo sigurno u najjačem sastavu, ali još ne znam koliko će pojedini igrači biti spremni igrati. Dobudu ide na bolje, ali nije još sasvim oporavljen. Nadam se da ćemo ga imati, makar za nedjelju. Harkov još osjeća rebra. Čagalj je prebolio koronu i dosta nam je fizički bitan, on će igrati, ali njegov doprinos je ipak upitan. Velik je broj dana bez treninga, korona je iza njega. U biti nam je od povratnika iz ozljeda i bolesti, u najboljem stanju Rino Burić. Ako pričamo o našim ambicijama, pobjeda protiv Solarisa ne bi trebala doći u pitanje. U našem je interesu samo da nam bude što laganija, što manje zahtjevnija, da se što manje potrošimo. Nema podcjenjivanja, ali sve nam utakmice dosad daju za pravo postaviti se kao favoriti u polufinalu. Sve osim pobjede nije opcija.

Jure Marelja, trener Solarisa:

Mi smo kompletni i takvi dolazimo u Zagreb. Ambicije svima koji dolaze, pa tako i nama su naravno… ha, nitko ne dolazi izgubiti. Predobro se poznajemo, tako da je suvišno govoriti da mi možemo nešto iznenaditi Jadrana, kao ni oni nas. Poznajemo mi Jadranovu kvalitetu, ali isto tako i mi možemo biti dosta neugodna momčad odnosno suparnik. Posebno ako nam se sve posloži. Idemo u utakmicu bez imperativa, ali spremni u potpunosti, motivirani i koncentrirani. Nemamo zaista što izgubiti, nećemo imati pritisak ili teret rezultata kao u nekim utakmicama u kojima smo morali pobjeđivati. Očekujem dobru utakmicu. Zadovoljan sam s formom. Imali smo oscilacija, padova što je bilo za očekivati, ali sada ih vidim dobre.

Jug Adriatic osiguranje – Mladost (18.30)

Ovaj je par protekle tri godine izravno odlučivao o pobjedniku. To su bili naime finalisti. Sada će samo jedan od ova dva kluba steći mogućnost boriti se za trofej. Posljednji su se puta ova dva sastava susreli nema tomu davno, 25. studenog, u Beogradu na turniru Premier lige. Završilo je 13:10 za jugaše, ali još do pet minuta prije kraja bilo je egal (9:9), a Mladost je čak i češće vodila. No, momčad iz Dubrovnika se po svim parametrima ipak čini dosta jačom, a uz to imaju i silan motiv. Nakon tri godine vratiti Kup u Grad, te osvojiti prvi trofej u ovoj kalendarskoj godini.

Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja:

Mi želimo osvojiti trofej, pa tako i Kup, svake godine. Nama bi jako puno značilo osvojiti ovaj trofej, ali konkurencija Jadrana i Mladosti je ogromna i to neće biti lako. Naša posljednja utakmica u Beogradu je bila vrlo otvorena, uspjeli smo riješiti utakmicu tek u zadnjoj četvrtini i čak je Mladost bila možda i bliže pobjedi. Što se naše momčadi tiče, u srijedu smo u Ligi prvaka prvi put nakon duže vremena konačno nastupili kompletni i takvi ćemo biti i sada. Nadam se dobrom turniru, dobroj igri i da mi napokon nešto osvojimo.

Zoran Bajić, trener Mladosti:

Vijesti iz našeg tabora nisu dobre, uopće nisu. U utakmici protiv Jadrana nam se teže ozlijedio Luka Bajić, te tu čak postoji i opcija operacije. Dvojica juniora nam imaju povišenu temperaturu, pa će onda u momčad po redoslijedu druga dvojica. No, ozljeda ramena Luke Bajića nam komplicira situaciju u momčadi koja je ionako brojčano ‘tanka’. Mi imamo u biti 6-7 igrača, bez neke ozbiljne zamjene, pa onda sada i bez igrača koji može ući na 2 metra, zaraditi kojeg igrača više, dovedeni smo u teško stanje. Imamo dakle braniča manje u rotaciji. Bajić i Biljaka su nam ti koji ulaze kao drugi centri. Morat će dodatno svi ostali ‘zapeti’. U susretu Davida i Golijata smo dodatno zakinuti.