Ušli smo u mjesec odluke. Svojevrsnu vaterpolsku ‘veleveljaču’. Sada smo na manje od dva tjedna do početka predolimpijskog kvalifikacijskog turnira u Rotterdamu (14. – 21. II.) na kojem se hvataju posljednja tri mjesta za olimpijski turnir u Tokiju.

Hrvatska seniorska reprezentacija je jutros (utorak, 2. veljače) završila s riječkim dijelom priprema. Igrači će sada na tri dana odmora, sve do petka, 5. veljače i završnog okupljanja u Zagrebu, početka finalnog dijela uigravanja za ono što slijedi u Nizozemskoj.

– Sada mogu reći da smo konačno, prvi put unazad zadnjih godinu dana, imali uistinu kvalitetne i dobre pripreme – s vrlo će optimističnom rečenicom prije oproštaja s Rijekom izbornik Ivica Tucak.

– Proteklih 9 dana rada već daje obrise željenog, to već djeluje, izgleda puno bolje nego što je bilo. Angažman je na zaista visokoj razini. Konačno smo obavili sve i točno onako što smo htjeli.

Podsjetimo, na pripreme koje su započele 25. siječnja, neposredno nakon finala Hrvatskog kupa, izbornik je inicijalno pozvao 20 igrača, no u prvih dan-dva se popis malo mijenjao. Zbog ozljede nije mogao normalno raditi Zvonimir Butić, centar Lozina se nažalost odmah na startu pokazao pozitivnim na koronavirus, a nisu se s prvim danom mogli priključiti ni igrači iz Italije poput Bijača, Dobuda, Jokovića. Kapetan Bušlje je izostao dan-dva zbog smrtnog slučaja u obitelji, no izbornik je jednako tako promptno naknade na pripreme zvao centra Paparića, vanjskog igrača Viskovića… Jesu li se u međuvremenu svi okupili?

– Jesu, posljednji je došao u noći s prošle subote na nedjelju Maro Joković koji je još u subotu igrao za Bresciu, te odmah nakon utakmice krenuo za Rijeku. U nedjelju smo imali apsolutno kompletan sastav, budući da su ranije došli i Bijač, Dobud, Bušlje.

Ponovo je okupljanje u Zagrebu, kako smo naveli u petak, 5. veljače, ali je li i u istom broju?

– Smanjujem broj za četvoricu igrača, znači u Zagrebu neće biti vratara Marina Šparade, zatim Zvonimira Butića, Ante Viskovića i Lovre Paparića. Svi ostali konkuriraju za nastup u Rotterdamu.

Je li među njima i centar Luka Lozina kakvo je stanje s njim?

– Zbog koronavirusa on je u samoizolaciji, a to je sada 10 dana netreniranja i nažalost nije više u konkurenciji za momčad, za Rotterdam. Da se to nije dogodilo jasno da bi bio među kandidatima, ali kada netko u ovom trenutku već ima 10 dana bez treninga, a znamo da nam je 12 dana do prve utakmice… Zbog toga je otpao. Hvala Bogu da je to (korona) ostala samo na njemu,

U Zagrebu će prvih nekoliko dana s našom vrstom sparirati Amerikanci koji su prošli tjedan osvojili turnir u Podgorici, a spremaju se kasnije i za pripreme u Italiji. Još uvijek stoji i opcija odigravanja dvije službene utakmice Hrvatska – SAD?

– Amerikanci su trenutačno i na pripremama u Srbiji, te od tamo dolaze u Zagreb. Oni će dakle biti i već jesu savršeno spremni. Da, igrat ćemo s njima utakmice u subotu i nedjelju (6. i 7. II.) u Zagrebu, obje od 19.00 sati. Prijateljski, ali službeni susret sa sucima, mjerenjem vremena itd., dok će ostale utakmice biti treninzi, iza zatvorenih vratiju – po završetku riječkih priprema će za hvs.hr izbornik Ivica Tucak.